Rusia efectuează manevre cu rachete hipersonice în mijlocul conflictului din Orientul Mijlociu

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat joi la manevre în largul coastei Crimeei, care au inclus lansarea de rachete hipersonice, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Serviciul de radiodifuziune al ministerului Zvezda a declarat că Flota Rusiei la Marea Neagră a participat la exerciţiul militar.

În timpul exerciţiului au fost trase mai multe rachete, inclusiv rachete de croazieră Kalibr şi rachete hipersonice noul model anunţat de Kremlin - Kinzhal.

La manevre au participat peste 30 de nave de război, inclusiv Amiral Grigorovici şi fregata Amiral Makarov, un submarin şi peste 40 de avioane, inclusiv bombardiere strategice Tu-95MS, avioane de luptă Su-30SM şi bombardiere Su-24M.

Au fost lansate două rachete hipersonice Kinzhal, iar distrugătoarele de rachete ghidate au lansat performantele rachete de croazieră Kalibr.

Putin a observat o mare parte a exerciţiului de la bordul navei Mareşal Ustinov.

Manevrele survin în contextul conflictului dintre SUA şi Iran care a escaladat la începutul acestei săptămâni, după uciderea, de către Washington, într-un raid efectuat cu drone, a celui mai important general iranian, Qassem Soleimani.

Tensiunile au scăzut după ce Iranul şi SUA au dat dovadă de calm, dar sunt încă ridicate după ce Iranul a atacat cu rachete două baze americane din Irak.

Rusia este un aliat militar al Iranului, ambele ţări luptând de aceeaşi parte în teatrul de operaţiuni din Siria.

Iranul a construit cu ajutorul Rusiei un program nuclear ambiţios, ce dă bătaie de cap diplomaţilor occidentali care încearcă să preîntâmpine ca Teheranul să-şi construiască bombe nucleare, evoluţie care ar arunca în aer echilibrul din Orientul Mijlociu.