Rusia examinează "ilegalitatea" independenţei statelor baltice

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Ţările baltice au exprimat miercuri un val de indignare după ce Rusia a transmis că va examina dacă obţinerea independenţei lor faţă de fostul URSS a fost un proces legitim.

Ministrul estonian de Externe, Keit Pentus-Rosimannus, a declarat că este „uluitor faptul că biroul Procurorului General îşi pierde timpul cu asemenea chestiuni legale absurde”.

Ministrul lituanian de externe, Linas Linkevičius, a descris ancheta drept o „provocare absurdă”, conform unei ştiri BBC. Un purtător de cuvânt al ministerului de Externe leton a exprimat aceleaşi păreri.

Statele Baltice au fost ocupate de Uniunea Sovietică la începutul celui de-al Doilea Război Mondial – şi şi-au recăpătat independenţa în 1991, puţin după căderea URSS. În anii de ocupaţie Ţările Baltice au suferit pogromuri, valuri de deportări şi înfometare precum şi o puternică rusificare forţată. Majoritatea populaţiei lor priveşte Rusia în mod negativ, ca urmare a tratamentului primit în timpul ocupaţiei.

Procurorii ruşi şi-au exprimat îndoieli cu privire la faptul că organismul care a luat decizia de recunoaştere a independenţei – Consiliul Sovietelor – ar fi fost constituţional şi legitim.

Consiliul Sovietelor a fost un organism format în septembrie 1991, format din preşedintele Rusiei şi încă 10 preşedinţi – ai fostelor republici sovietice. Cu toate acestea Constituţia USRR nu prevedea existenţa unui asemenea organism, conform Rossiiskaya Gazeta.

Purtătorul de cuvânt al conducerii Rusiei, Dmitri Peskov a precizat miercuri că iniţiativa nu aparţine Kremlinului – fără să precizeze de unde ar putea veni iniţiativa, dat fiind faptul că Justiţia este controlată în întregime de politic.

Procurorul General al Rusiei a anunţat recent că nu consideră legitimă nici perioada în care Crimeea a aparţinut Ucrainei – deşi peninsula de la Marea Neagră a fost dată Ucrainei de dictatorul sovietic Nikita Hruşciov în 1964, gest considerat simbolic pentru întărirea prieteniei dintre cele două state – şi pentru faptul că liderul sovietic era ucrainean.

Presupusa anchetă asupra independenţei Ţărilor Baltice este considerată de analişti răspunsul Rusiei la acuzaţiile Occidentului privind anexarea Crimeei de anul trecut.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.





România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe