Rusia expulzează doi diplomaţi germani, reacţie la un gest asemănător al Berlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Joi, Rusia a expulzat doi diplomaţi germani, acesta reprezentând un răspuns diplomatic standard la o acţiune similară a Germaniei de săptămâna trecută şi a afirmat că speră ca disputa legată de uciderea unui cetăţean georgian la Berlin nu va deteriora relaţiile celor două ţări.

Berlinul a expulzat doi diplomaţi ruşi săptămâna trecută pentru refuzul Moscovei de a coopera în investigarea unui omor, procurorii germani suspectând implicarea rusă sau cecenă.

Guvernul rus a negat orice conexiune cu asasinatul, deşi în ultimii ani Europa a înregistrat un val de asasinate în care se bănuieşte că au fost implicaţi agenţi ruşi.

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat, joi, pe ambasadorul Germaniei la Moscova pentru a transmite Berlinului un protest formal vizând expulzările şi a acordat unor diplomaţi germani şapte zile pentru a părăsi ţara, se arată într-un comunicat.

„Aceste măsuri au fost inevitabile după ce doi dintre diplomaţii noştri au fost expulzaţi. Considerăm că acţiunea Berlinului este total nefondată”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Ne aşteptăm şi sperăm că acest lucru nu va fi un factor negativ în dezvoltarea şi extinderea dialogului nostru constructiv", a declarat el pentru reporteri într-o conferinţă.

Tensiunile dintre Rusia şi ţările occidentale, inclusiv Germania, care depinde în mare măsură de gazul şi petrolul rusesc, au reapărut de la otrăvirea anul trecut a fostului spion rus, Serghei Skripal şi a fiicei sale în Salisbury, Marea Britanie.

În mod tradiţional, Germania are relaţii strânse de afaceri cu Rusia, iar scandalul diplomatic a survenit în momentul în care Rusia construieşte o conductă majoră de gaze naturale către Germania, Nord Stream 2, în ciuda opoziţiei americane.

Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că regretă acţiunea Rusiei de a-i expulza pe diplomaţii germani. „Transmite un semnal greşit şi nejustificat”, a declarat acesta.

Cetăţeanul georgian Zelimkhan Khangoşvili a fost împuşcat mortal la Berlin, în august, în timp ce se îndrepta spre o moschee.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că Khangoşvili a fost un criminal care a comis atentate sângeroase pe pământul rusesc şi că solicitările de extrădare ale Moscovei nu au fost ascultate de autorităţile germane.

Germania a contrazis acest lucru miercuri, spunând că nu are cunoştinţă de nicio cerere de extrădare făcută de Moscova.

Joi, Kremlinul a insistat că a cerut extrădarea lui Khangoşvili. „Au fost cereri. Bărbatul a luat parte la acte de terorism şi crime în masă ”, a afirmat Peskov, fără să dea niciun detaliu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe