Rusia finalizează livrarea sistemului S-300 Siriei în pofida obiecţiilor SUA şi Israel

Sistem antirachetă rusesc S-300 VM.
Sistem antirachetă rusesc S-300 VM. (Kirill Kudriavţev/AFP/Getty Images)

Rusia a declarat că a livrat Siriei sistemele de apărare cu rachete sol-aer S-300 promise, în ciuda obiecţiilor Israelului şi Statelor Unite, care au insistat că această măsură va amplifica războiul civil sirian.

“Procesul [de livrare] a fost finalizat cu o zi în urmă”, i-a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, preşedintelui Vladimir Putin în cursul unei întâlniri de marţi, care a fost difuzată la postul de televiziune Rusia 24 (Россия 24), precizează RFE/RL.

Şoigu a afirmat că sistemele S-300 va îmbunătăţi securitatea personalului militar rus din Siria şi că sunt necesare trei luni pentru a pregăti armata siriană să opereze sistemul.

Putin a ordonat armatei ruse să livreze Siriei acest sistem după doborârea în luna septembrie a unui avion de recunoaştere rusesc de către artileria antiaeriană siriană, într-un incident pentru care Rusia a învinuit parţial Israelul, care desfăşura propriile raiduri aeriene asupra unor ţinte iraniene din Siria în acel interval de timp.

Toţi cei 15 soldaţi ruşi aflaţi la bordul avionului Il-20 au fost ucişi în incident. Rusia susţine că avioanele de luptă israeliene s-au ascuns în spatele avionului rusesc pentru a evita să fie lovite de focul antiaerian sirian.

Israelul şi-a exprimat regretul pentru incident, însă a învinuit incompetenţa siriană pentru acea situaţie şi a precizat că va continua să bombardeze ţinte militare iraniene din Siria.

“Nu am schimbat linia noastră strategică în privinţa Iranului”, a afirmat marţi ministrul israelian al Educaţiei, Naftali Bennett, membru al cabinetului pentru securitate al premierului Benjamin Netanyahu.

“Nu vom permite Iranului să deschidă un al treilea front împotriva noastră. Vom lua măsuri în funcţie de necesităţi”, a declarat Bennett pentru Israel Radio.

În Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a precizat că nu poate confirma afirmaţia Rusiei că sistemul S-300 a fost livrat.

La întâlnirea din Moscova, Şoigu a mai declarat că armata rusă a adăugat echipamente în Siria pentru un “război radio-electronic” şi că acum “controlează” spaţiul aerian în zona folosită pentru lovituri aeriene asupra teritoriului sirian.

Pe lângă îmbunătăţirea sistemului de apărare antirachetă al Siriei, Moscova a anunţat luna trecută că Rusia va începe să bruieze radarele avioanelor de luptă ostile care operează în regiuni învecinate Siriei, inclusiv deasupra Mării Mediterane, pentru a preveni alte incidente care ar putea provoca pierderi în rândul trupelor ruseşti.

Suportul militar ruso-iranian acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad a fost criticat pentru întoarcerea balanţei războiului în favoarea regimului din Damasc. Peste 400.000 de persoane au fost ucise în acest război izbucnit în martie 2011 şi alte câteva milioane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe