Rusia: FSB dă în judecată Novaia Gazeta pentru acuzaţii de tortură

Poliţişti ruşi
Poliţişti ruşi (Getty Images)

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a intentat un proces pentru calomnie, solicitând ca publicaţia de investigaţie Novaia Gazeta să şteargă o serie de artricole în care a acuzat agenţia de tortură, a declarat mass media respectivă.

Novaia Gazeta a fost ţinta mai multor procese pentru calomnie, cel mai recent fiind lansat de fostul şef al companiei feroviare de stat, care cere despăgubiri în valoare de 76.000 de dolari pentru o serie de articole care au asociat compania cu corupţie la nivel înalt şi un asasinat, potrivit The Moscow Times.

Publicaţia de investigaţii a afirmat miercuri că a fost dată în judecată pentru două rapoarte publicate în luna ianuarie, în care a susţinut că un migrant din Asia Centrală a fost torturat de FSB în legătură cu o explozie de gaz fatală ce a avut loc în 31 decembrie 2018 într-un bloc cu apartamente.

“Conţinutul [rapoartelor] crează fără îndoială o imagine negativă a agenţiei federale pentru o serie extinsă de cititori”, potrivit documentelor instanţei.

În ultimul an, FSB, succesor al agenţiei comuniste KGB, a fost acuzat de torturi de către activişti anti-fascişti. În martie 2018, ofiţeri FSB din Sankt Petersburg au declarat investigatorilor că au folosit, “din necesitate profesională”, o armă cu electroşocuri asupra unui activist.

Site-ul de ştiri Meduza a documentat cel puţin 9 cazuri de tortură care implică FBS în primele opt luni ale anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe