Rusia ia partea Chinei împotriva cererilor de despăgubiri pentru pandemia de virus Wuhan

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a apărat marţi China în faţa cererilor SUA şi Marii Britanii potrivit cărora Beijingul ar trebui să plătească pentru daunele provocate de pandemia generată de virusul Wuhan.

Serghei Lavrov a declarat, într-o teleconferinţă, că asemenea cereri ar fi „total inacceptabile”. „Mi se ridică părul în cap când aud aşa ceva”, a spus seful diplomaţiei ruse.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat să retragă finanţarea pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru că ar fi o organizaţie „centrată pe China”.

Un think tank britanic a estimat cu câteva zile în urmă că ţările G7 ar putea cere un total de 6500 miliarde USD din partea Chinei drept despăgubiri pentru economiile distruse de pandemia virusului Wuhan.

După epidemia SARS care a lovit China şi unele ţări occidentale în 2003, declanşând un alt scandal în care regimul de la Beijing a fost acuzat pe scară largă de muşamalizare criminală a bolii care ajunsese aproape pandemică, comunitatea internaţională a decis să creeze un Regulament Sanitar Internaţional, în 2005, prin care ţările să îşi asume anumite obligaţii în cazuri de focare epidemice. Regulamentul include măsuri punitive.

În schimb şeful diplomaţiei ruse a opinat că occidentul încearcă să folosească actuala criză de sănătate în scopuri politice, afirmând că ţările ar trebui să lucreze împreună pentru binele comun.

„Este o calamitate care ne afectează pe toţi şi nu putem să o combatem decât împreună”, a spus Lavrov.

Cu toate acestea, China este acuzată de experţi din domeniul sănătăţii publice de lipsă de transparenţă şi cooperare internaţională pentru modul în care a răspuns la provocările generate de focar.

În acelaşi timp, ministrul rus de Externe a apărat răspunsul OMS la pandemie, calificându-l drept „eficient”, spunând că organizaţia a întreprins "suficiente" eforturi în lupta împotriva acesteia.

OMS a afirmat, pe 14 ianuarie, că boala nu se transmite de la om la om, transmiţând varianta oficială a regimului chinez la momentul respectiv. Pe 3 februarie, după ce Rusia şi SUA blocaseră accesul chinezilor sau călătorilor care vizitaseră China, directorul OMS cerea menţinerea fluxului de călători şi mărfuri din China.

Armata rusă a acordat sprijin Italiei şi Serbiei, intervenind cu personal medical, tehnologie, echipamente de protecţie, precum şi cu materiale dezinfectante, a amintit Lavrov, trecând peste numeroase voci critice care au semnalat că ajutorul trimis de Kremlin a fost în mare măsură nefolositor.