Rusia impune sancţiuni financiare împotriva elitei politice a Ucrainei

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (E. Shutkina/AFP/Getty Images)

Kremlinul a impus, joi, o serie de sancţiuni financiare împotriva elitei politice ucrainene, îngheţând activele din Rusia a sute de politicieni şi oficiali ucraineni, precum şi activele a zeci de companii deţinute de oameni de afaceri ucraineni.

Sancţiunile au fost incluse într-un decret semnat de premierul rus Dmitri Medvedev şi au fost descrise ca fiind contra-sancţiuni concepute ca răspuns la măsuri similare adoptate de Kiev împotriva unor cetăţeni ruşi şi companii ruseşti, potrivit Reuters.

Decretul susţine că 322 de persoane fizice şi 68 de companii au fost luate în vizor, inclusiv Olexi , fiul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, rivala prezidenţială Iulia Timoşenko, directorul serviciului ucrainean de securitate SBU, Vasil Hritsak, ministrul de Interne Arsen Avakov şi magnatul miliardar Victor Pinciuk.

De asemenea, sancţiunile vizează câteva companii înscrise la bursă, inclusiv producătorul de minereu de fier Ferrexpo, producătorul de păsări de curte MHP şi cel mai mare exportator ucrainean de ulei de floarea soarelui Kernel.

Decretul precizează că persoanelor şi companiilor vizate li se vor îngheţa activele financiare şi proprietăţile deţinute în Rusia şi nu vor putea să le repatrieze în Ucraina.

Legăturile dintre Moscova şi Kiev s-au deteriorat tot mai mult de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a decis să îi susţină pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Kievul a impus propriile sancţiuni financiare împotriva a sute de cetăţeni şi companii din Rusia.

Nu a fost clar imediat cât de mare va fi impactul sancţiunilor ruseşti asupra economiei ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe