Rusia închide estul Mediteranei pentru traficul aerian şi maritim. Motivul: un “exerciţiu militar”

Doborârea avionului rusesc, luni, afectează dinamica în toată Mediterana.
Navă de luptă rusească în Marea Mediterană.
Navă de luptă rusească în Marea Mediterană. (Captură Foto)

Ministerul rus al Apărării a anunţat pe neaşteptate, în această dimineaţă, 20 septembrie, închiderea estului Mării Mediterane pentru traficul aerian şi transporturile maritime – de pe coastele siriană şi libaneză până pe cea a Ciprului – din cauza unui “exerciţiu militar” neaşteptat.

Prin această măsură, Rusia a blocat capacitatea Israelului de a lovi ţinte strategice din Siria de pe mare sau din spaţiul aerian al Libanului. Prin urmare, raidurile aeriene pot fi lansate doar direct din Israel sau prin spaţiul aerian al Iordaniei. Navele de luptă dotate cu rachete ale Israelului pot fi de asemenea împiedicate să ajungă în apele din largul coastei siriene, precizează website-ul Debkafile.

Această strategie nu este îndreptată doar împotriva Israelului – după doborârea accidentală de luni de către bateriile antiaeriene siriene a avionului rusesc de recunoaştere Il-20, incident în care au murit toţi cei 15 soldaţi ruşi aflaţi la bord – dar şi împotriva Statelor Unite.

Îndreptându-se spre Mediterană este grupul de luptă condus de portavionul USS Harry S. Truman care doreşte să se alăture Flotei a 6-a din cadrul Marinei SUA. Grupul transportă 6.000 de soldaţi pentru operaţiuni aeriene şi maritime, 9 escadrile de bombardiere de luptă pe punţile sale, şi mai este alcătuit din crucişătoare şi distrugătoare cu rachete ghidate. Este primul răspuns major al administraţiei Trump la comasarea, de către Rusia, a 25 de nave de luptă în largul coastei Siriei începând cu ultima săptămână a lunii august.

Potrivit Debkafile, comasarea maritimă rusească şi sosirea iminentă a portavionului american şi navelor însoţitoare, după doborârea avionului rusesc, are rolul de a aduce la un nou nivel tensiunile militare din jurul Siriei ce există între SUA, Rusia şi Israel.