Rusia îşi extinde tentaculele în Orientul Mijlociu: dovezi privind prezenţa soldaţilor ruşi în Siria

Rebeli sirieni luptând cu forţele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad.
Rebeli sirieni luptând cu forţele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad. (Captură Foto)

În timp ce administraţia Obama continuă să aibă dubii în privinţa strategiei sale din Siria, se pare că Rusia se simte mult mai puţin inhibată în intervenţia sa, conform Israel National News.

Kremlinul a fost un aliat puternic al regimului Assad încă de la izbucnirea războiului sirian în 2011 şi a fost foarte deschis în privinţa sprijinului său. Moscova a furnizat un ajutor inestimabil împotriva rebelilor care urmăresc să îl înlăture pe dictatorul sirian, a trimis arme regimului Assad, a acţionat ca un scut diplomatic (inclusiv determinând Casa Albă să renunţe la ameninţările sale privind o posibilă intervenţie în 2013) şi a trimis chiar şi consilieri militari pentru a ajuta la pregătirea şi coordonarea forţelor suprasolicitate ale lui Assad.

Dar acum se pare că administraţia rusă, tot mai ambiţioasă, a început să trimită soldaţi pe pământul sirian, cel puţin pe linia de front din jurul fortăreţelor lui Assad din Latakia, care au fost ameninţate în lunile recente de avansarea unei alianţe rebele islamiste numite “Armata Cuceririi”, care include şi forţe din cadrul Frontului Nusra.

Dovezi că soldaţii ruşi luptă activ alături de armata siriană şi alături de miliţiile pro-guvern au fost dezvăluite cel mai recent de jurnalistul Michael Weiss de la website-ul The Daily Beast. Weiss a atras atenţia de asemenea asupra unor rapoarte credibile că Moscova se pregăteşte să trimită piloţi care vor desfăşura atacuri aeriene alături de colegii lor sirieni, vizând atât obiective ale Statului Islamic cât şi ale rebelilor.

Chiar şi mai intrigant, într-un material video publicat de Forţele Naţionale de Apărare, o miliţie pro-Assad, în timpul luptelor cu Armata Cuceririi se pot auzi în mod distinct voci ruseşti. La un moment dat, este posibil chiar să fi fost surprinse anumite ordine date, în limba rusă, unui soldat aflat într-un vehicul de luptă BTR-82A de producţie rusească.

De asemenea, Weiss a declarat că există dovezi privind intensificarea livrărilor de echipamente militare avansate ruseşti către Siria.

În plus, un alt aliat cheie al lui Assad, Iranul, şi-a trimis de ceva timp propriii soldaţi să lupte alături de forţele regimului sirian. Dar acestea par să fie prime dovezi care atestă faptul că soldaţii ruşi luptă pe liniile de front din Siria şi care sugerează atât situaţia disperată în care se află regimul lui Assad cât şi aventurismul tot mai mare al Rusiei lui Putin.

Între timp, în Washington, strategii de la Casa Albă încă nu au decis pe care rebeli ar dori să îi susţină. Analiştii politici afirmă că, în aceste condiţii, nu e de mirare că Assad este atât de încrezător în ciuda situaţiei tensionate în care se află.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.