Rusia: otrăvirea lui Skripal ar fi fost orchestrată de serviciile britanice de informaţii

Ambasadorul rus în Marea Britanie, Alexander Iakovenko
Ambasadorul rus în Marea Britanie, Alexander Iakovenko (Carl Court/Getty Images)

Ambasadorul rus în Marea Britanie, Alexander Iakovenko, a declarat că ezitarea Londrei de a face schimb de informaţii legate de otrăvirea din 4 martie, în oraşul britanic Salisbury, a fostului spion rus Serghei Skripal a determinat Moscova să sugereze că autorităţile britanice au comis de fapt tentativa de asasinare.

“Avem suspiciuni serioase că această provocare a fost realizată de serviciile britanice de informaţii”, a afirmat Iakovenko pentru canalul de televiziune rusesc NTV. El a precizat că, deşi Moscova nu are nicio dovadă directă în acest sens, comportamentul Marii Britanii constituie o dovadă circumstanţială puternică care susţine teoria Kremlinului.

Iakovenko a sugerat de asemenea că Londra a obţinut unele beneficii de pe urma otrăvirii lui Skripal şi a fiicei sale Iulia – atât pe termen lung cât şi scurt. Astfel, guvernul premierului Theresa May foloseşte incidentul pentru a-şi consolida sprijinul pe plan intern şi, în acelaşi timp, îngroapă ştirile privind eşecul său în negocierea unor termeni mai buni pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Beneficiul pe termen lung, a adăugat oficialul rus, este acela că Londra se poate plasa într-o poziţie importantă în confruntarea continuă dintre Occident şi Rusia.

“Britanicii pretind un rol important în aşa-numita izolare a Rusiei. Pentru a câştiga sprijinul oamenilor şi al Parlamentului pentru izolarea Rusiei, este nevoie de o provocare serioasă. Şi s-ar putea ca britanicii să fi comis una cu adevărat brutală pentru a obţine acest sprijin”, a precizat Iakovenko, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi în oraşul britanic Salisbury în 4 martie, iar Londra a declarat că în incident a fost folosită o neurotoxină cu uz militar aparent de producţie sovietică, numită Noviciok. Totuşi, reprezentantul Rusiei în Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), Alexander Şulghin a afirmat la televiziunea rusă de stat, la jumătatea lunii martie, că SUA şi Marea Britanie au dezvoltat agentul chimic folosit în acest atac.

Nu a existat niciodată un proiect de cercetare pentru “Noviciok” în Rusia, a afirmat Şulghin pentru Rossia-1, susţine The Moscow Times. “Însă în Occident, unele ţări au făcut această cercetare, pe care ei o numesc dintr-un anumit motiv Noviciok”. Kremlinul a insistat că acest agent chimic nu a fost niciodată produs, stocat sau dat spre folosire armatei Federaţiei Ruse.

Potrivit unor experţi militari ai Laboratorului britanic pentru Apărare, Ştiinţă şi Tehnologie din Porton Down, substanţa folosită în atac face parte din familia de agenţi chimici “Noviciok”.

Luând cuvântul la cea de-a 87-a sesiune a OPCW, care a avut loc vineri, Şulghin a sugerat că acuzaţiile “nefondate” ale Occidentului ar trebui redirecţionate împotriva sa. “S-ar putea ca, la fel de bine, substanţa folosită [la otrăvirea lui Skripal] să fi provenit din stocurile” americanilor sau britanicilor, a afirmat el, potrivit Newsweek.

“Colegii noştri britanici ar trebui să îşi aducă aminte că Rusia şi Marea Britanie sunt membre ale OPCW, care este unul dintre cele mai reuşite şi mai eficiente mecanisme de dezarmare şi neproliferare”, a susţinut Şulghin. “Le cerem să abandoneze limbajul ultimatumurilor şi ameninţărilor şi să se reîntoarcă la cadrul legal al convenţiei chimice, care face posibilă soluţionarea acestui tip de situaţie”.

Iakovenko a mai evidenţiat faptul că autorităţile britanice au insistat să nu informeze publicul în legătură cu decesul unor persoane de mare profil care au legătură cu Rusia, precum fostul ofiţer rus de informaţii Alexander Litvinenko, magnatul georgian devenit fugar Badrid Patarkatsişvili, omul de afaceri rus Boris Berezovski şi avertizorul rus de integritate Aleksandra Perepilicini.

După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi – administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică în Rusia – lucru care afectează peste 50 de locuri de muncă.

Marea Britanie încă nu a explicat de ce, dintre toate numeroasele metode de a ucide o fiinţă umană, Rusia ar fi ales Noviciok – ştiind sigur că acest lucru va implica Moscova în tentativa de asasinare a lui Skripal.