Rusia plănuieşte să reducă trupele din Siria înainte de sfârşitul lui 2017

Armata rusă intenţionează să reducă prezenţa în Siria în acest an, pe măsură ce se apropie de atingerea obiectivului său în ţara arabă, a declarat generalul Valeri Gherasimov. Două baze militare ruseşti vor rămâne în Siria
Soldaţi ruşi patrulează în orasul antic sirian Palmyra în 2016.
Soldaţi ruşi patrulează în orasul antic sirian Palmyra în 2016. (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Şeful Statului Major al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, a afirmat că reducerea forţelor militare ale Moscovei ar putea începe înainte de sfârşitul acestui an.

“Au rămas puţine lucruri de făcut înainte de finalizarea obiectivelor militare. Bineînţeles, o decizie va fi luată de comandantul suprem şi desfăşurarea forţelor va fi redusă”, a declarat Gherasimov cu ocazia întâlnirilor care au avut loc joi în staţiunea rusă Soci.

O parte din efectivul militar rusesc va rămâne în Siria, inclusiv centrul de monitorizare a acordului de încetare a focului. “Vom lăsa Centrul pentru Reconciliere, cele două baze militare ale noastre (în Tartus şi Hmeimim) şi câteva structuri necesare pentru a menţine starea care s-a dezvoltat în acest moment”, a adăugat generalul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit în această săptămână cu omologul sirian Bashar al-Assad şi cu liderii din Turcia şi Iran. El a afirmat că războiul civil sirian ajunge “într-o nouă etapă”, după ce ţara “a fost salvată ca stat”.

Sprijinul militar al Rusiei acordat lui Assad, cel mai notabil prin loviturile aeriene lansate începând cu toamna anului 2015, a fost crucial pentru reducerea teritoriului ocupat de grupul jihadist Statul Islamic şi alte forţe ale opoziţiei siriene care doresc înlăturarea regimului Assad.

Discuţii de pace găzduite de Rusia

Putin şi Assad s-au întâlnit la Soci la începutul acestei săptămâni, când au discutat despre planurile lor privind viitorul Siriei, trecând de la desfăşurarea de operaţiuni militare la o soluţie politică pentru conflictul ce durează de peste 6 ani.

În condiţiile în care Statul Islamic şi alte forţe ale opoziţiei au fost slăbite în mod semnificativ, Assad se găseşte într-o poziţie de negociere mult mai puternică privind viitoarele discuţii pentru pace.

De asemenea, Putin a obţinut sprijinul ţărilor din regiune, Turcia şi Iran, pentru a găzdui o conferinţă privind pacea siriană.

Un oficial de rang înalt al partidului turc de guvernământ (AKP) a afirmat că Ankara susţine o soluţie politică în Siria, dar a menţionat că AKP încă trasează o “linie roşie” în ceea ce priveşte menţinerea lui Assad în funcţia de lider al ţării.

Viitorul lui Assad

Grupurile opoziţiei siriene s-au întâlnit joi în Arabia Saudită şi au solicitat să aibă loc discuţii directe şi necondiţionate cu guvernul sirian. Vineri dimineaţă, ele au anunţat un consens în ceea ce priveşte trimiterea unei delegaţii unificate la discuţiile de pace intermediate de ONU, care vor avea loc săptămâna viitoare la Geneva.

Aproximativ 140 de reprezentanţi ai opoziţiei s-au întâlnit în Riad timp de 2 zile. “Am convenit cu celelalte două filiale (ale opoziţiei) să trimitem o delegaţie unită pentru a participa la negocieri directe în Geneva”, a precizat Bassma Kodmani, membru al Înaltului Comitet pentru Negocieri (ICN), reporterilor în Riad.

Rolul lui Assad în viitorul Siriei a fost un impediment major pentru încheierea unui acord între grupurile opoziţiei siriene. ICN şi aliaţii săi au insistat ca Assad să se retragă înainte de începerea unei etape de tranziţie care să pună capăt războiului din Siria.