Rusia prezice creşterea exporturilor de gaz spre Europa în pofida presiunilor SUA

(Getty Images)

Rusia se aşteaptă să exporte o cantitate record de gaz natural în acest an, în ciuda eforturilor SUA – inclusiv ameninţări privind aplicarea de sancţiuni – de a convinge naţiunile europene să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc.

Oficiali ruşi din sectorul afacerilor şi cel guvernamental au afirmat miercuri la o conferinţă pe tema energiei în Moscova că exporturile de gaz rusesc ar putea depăşi 200 miliarde de metri cubi în acest an, depăşind recordul de anul trecut de 194 miliarde de metri cubi, potrivit RFE/RL.

Europa continuă să fie cel mai mare client pentru gazul rusesc şi compania rusă Gazprom controlează 35% din piaţa europeană a gazului, mai mult decât orice alt furnizor.

Oficialii au afirmat că Rusia speră să îşi mărească bucata din piaţa europeană la 40% în următorii ani, adăugând că acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza faptului că producţia europeană este în scădere şi că statele europene sunt în căutare de noi surse pentru a acoperi lipsurile.

„Am auzit despre reducerea livrărilor de gaz rusesc de mulţi ani. Dar, în pofida acestui lucru, Europa continuă să crească importurile de gaz rusesc”, a afirmat ministrul energiei Aleksandr Novak la conferinţa din Moscova.

Novak a precizat că unele transporturi de gaz natural lichefiat rusesc chiar au ajuns pe ţărmul Statelor Unite anul acesta, “în ciuda faptului că SUA ezită să vadă gazul rusesc”.

Ani la rândul, SUA a încurajat aliaţii europeni să găsească şi alte surse de gaz în afara celui rusesc, precizând că acest lucru îi oferă Rusiei un avantaj prea mare asupra economiilor lor.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a fost în special critică la adresa proiectului comun al Berlinului cu gigantul Gazprom de a construi împreună un gazoduct care să transporte gaz rusesc pe sub Marea Baltică direct în Germania – ocolind Ucraina.

Washingtonul a ameninţat că va impune sancţiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, care ar putea expune companiile germane şi din alte state europene la penalităţi pentru participarea la construirea acestui gazoduct.

De asemenea, Trump urmăreşte să transforme SUA într-o superputere globală în domeniul energiei şi doreşte ca ţara sa să devină un exportator important de gaz natural lichefiat spre Europa.

Preşedintele rus Vladimir Putin a atacat miercuri poziţia SUA, afirmând că el speră că ţările europene nu vor fi slabe şi nu vor ceda în faţa presiunii aplicate de americani asupra proiectului Nord Stream 2.

„Rusia a fost şi va rămâne mereu cel mai de încredere furnizor”, a declarat Putin după discuţii cu cancelarul austriac Sebastian Kurz în Sankt Petersburg, adăugând că gazul rusesc livrat prin conducte este mult mai ieftin decât gazul lichefiat american.

„Livrările vin direct din Iamal în Siberia. Nu există niciun risc privind tranzitul”, a precizat liderul rus.

Putin a afirmat că ar fi „o prostie şi o risipă” în cazul în care Europa optează pentru o variantă mai scumpă, afectând atât consumatorii săi cât şi competitivitatea sa globală.

Aleksandr Medvedev, adjunct al directorului general al Gazprom, a reiterat afirmaţiile făcute de Putin, declarând la conferinţa din Moscova că Rusia are un semnificativ avantaj privind preţul în faţa importurilor de gaz lichefiat american.

Medvedev a adăugat că s-ar putea ca Europa să aibă nevoie de noi importuri de gaz de aproximativ 100 miliarde de metri cubi până în 2020 din cauza scăderii propriei sale producţii de gaz.

În pofida sancţiunilor aplicate de SUA şi UE, care interzic companiilor occidentale de petrol şi gaz să facă noi investiţii în Rusia, Novak a afirmat că ţara sa speră să îşi dubleze exporturile de gaz în lume până în 2030 pentru a satisface cererea globală tot mai mare pentru combustibilul fosil.

Acest lucru ar necesita ca Gazprom să construiască noi gazoducte spre China şi Europa, precum şi să îşi amplifice producţia de gaz lichefiat, un domeniu unde Rusia a fost un jucător minor.