Rusia ratifică crearea unui fond de rezerve al BRICS în valoare de 100 de miliarde USD

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat sâmbătă un acord pentru crearea unui fond comun de rezerve, în valoare de 100 de miliarde USD, pentru aşa numitul grup de ţări BRICS – cinci economii în curs de dezvoltare care includ Rusia, China, Brazilia, India şi Africa de Sud, susţine Global Post.

Moscova este aşteptată să contribuie cu 18 miliarde USD la acest fond de rezerve, cu mult în urma Chinei, care a promis că va oferi 41 de miliarde USD. Acest fond a fost creat după semnarea unui acord în iulie 2014 în Brazilia.

Economiile din grupul BRICS plănuiesc, de asemenea, să creeze propria lor bancă internaţională cu sediul în Shanghai pentru a contracara dominaţia occidentală asupra pieţelor monetare internaţionale.

“Acordul asupra creării unui fond comun de rezerve pentru ţările BRICS a fost ratificat”, susţine un document al Kremlinului, citat de agenţia de ştiri RIA Novosti.

Fondul urmăreşte să protejeze ţările BRICS împotriva “presiunilor pe termen scurt asupra lichidităţilor” şi să promoveze o cooperare mai eficientă între cele cinci state membre, conform Global Post.

Rusia – care a suferit fluctuaţii monetare puternice de la izbucnirea crizei din Ucraina – vede acest fond ca o alternativă la instituţiile financiare internaţionale precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, care sunt dominate de SUA.

Împreună, ţările BRICS reprezintă 40% din populaţia lumii şi o cincime din PIB-ul planetei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.