Rusia reduce din nou cantitatea de gaze furnizate României

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Rusia a redus din nou cantitatea de gaze furnizate României. Potrivit Departamentului pentru Energie, Rusia a livrat României o cantitate de gaze cu 13% mai mică în raport cu nominalizările Transgaz.

Volumul total al livrărilor de gaze ruseşti din această perioadă a ajuns la un nivel foarte scăzut, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, în condiţiile în care producţia României este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi.

"Nu există niciun motiv de îngrijorare, trebuie să începem să ne obişnuim cu astfel de situaţii generate de Gazprom. Volumele pe care le importăm sunt foarte mici, iar România este pregătită să facă faţă foarte bine acestei ierni fără ca populaţia să aibă de suferit", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat de Hotnews.

România are înmagazinate 2,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu un miliard de metri cubi de mai mult decât obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Mai mult, consumul actual este de circa 22 milioane de metri cubi pe zi, astfel încât din producţia de aproximativ 31 milioane de metri cubi, 9 milioane de metri cubi se înmagazinează în continuare zilnic.

Reducerea livrărilor dinspre Federaţia Rusă vine la doar două zile după ce ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov. La întrevederea ce a avut loc la Bucureşti au participat şi reprezentanţi ai Transgaz.

Ulterior întâlnirii cu oficialii ruşi, ministrul a afirmat că nu a primit garanţii că nu vor mai exista situaţii în care să fie reduse livrările de gaze din Rusia. În urma întâlnirii, nu s-a confirmat faptul că situaţia nu va continua în acelaşi registru, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.