Rusia renunţă la acuzaţiile lansate împotriva jurnalistului Golunov

Jurnalistul rus Ivan Golunov (dr) iese din biroul Departamentului de Investigaţii al Rusiei, în Moscova, 11 iunie 2019
Jurnalistul rus Ivan Golunov (dr) iese din biroul Departamentului de Investigaţii al Rusiei, în Moscova, 11 iunie 2019 (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Ivan Golunov a fost eliberat din arestul la domiciliu, iar acuzaţiile împotriva sa au fost retrase. Jurnalistul a fost arestat săptămâna trecută pentru trafic de droguri, acuzaţii despre care un ministru a afirmat că “nu au fost dovedite”.

Ministrul rus de Interne, Vladimir Kolokolţev, a anunţat marţi că toate acuzaţiile împotriva jurnalistului rus de investigaţie Ivan Golunov au fost anulate şi că ofiţerii care l-au arestat săptămâna trecută pentru trafic de droguri au fost suspendaţi, potrivit Deutsche Welle.

“El va fi eliberat astăzi din arestul la domiciliu şi acuzaţiile vor fi retrase”, a precizat Kolokolţev, care a adăugat: “Consider că drepturile fiecărui cetăţean, indiferent de profesie, trebuie să fie protejate”.

În ceea ce priveşte acţiunea disciplinară, Kolokolţev a anunţat: “Am decis să cer preşedintelui rus să îl demită pe şeful poliţiei din vestul Moscovei, general-maior Andrei Pucikov, şi pe şeful departamentului pentru controlul narcoticelor din Moscova, general-maior Iuri Deviatkin”.

Golunov, care lucrează pentru website-ul de ştiri independent Meduza şi este cunoscut pentru expunerea corupţiei locale, a fost arestat săptămâna trecută la Moscova pentru presupus trafic de droguri.

Bătut şi arestat

Golunov ar fi fost bătut şi s-a aflat în custodia poliţiei fără a avea acces la avocat timp de 12 ore, după care a fost plasat sub arest la domiciliu ca urmare a unor nemulţumiri în ceea ce priveşte acest incident. Diverse grupuri pentru drepturile omului susţin că Golunov a fost victima unei înscenări.

Presiunea s-a amplificat asupra autorităţilor moscovite după anunţarea arestării jurnalistului şi o serie de publicaţii ruseşti au făcut front comun pentru a cere ca acuzaţiile împotriva lui Golunov să fie ridicate.

De asemenea, diverşi cetăţeni ruşi care şi-au exprimat nemulţumirea au organizat proteste individuale – singura formă de protest legal din Rusia care nu necesită aprobare din partea autorităţilor – pentru a cere eliberarea jurnalistului.

Ministrul Kolokolţev a declarat marţi că acuzaţiile formulate împotriva lui Golunov privind traficul de droguri “nu au fost dovedite”.

Valentina Matvienko, preşedinta Camerei superioare a Parlamentului şi cel de-al treilea om în stat din Rusia, a declarat că arestarea lui Golunov a fost “o poveste foarte urâtă”.

Discutând despre acest caz, ea a susţinut că greşelile şi încălcările drepturilor jurnalistului au generat “neîncredere în investigaţie. Oamenii [implicaţi în acest caz] ori nu au fost profesionişti, ori au fost neglijenţi, sau au pregătit o înscenare. Nu ştiu cum să numesc acest incident pe moment”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe