Rusia se aruncă. Testează apele cu Lituania. UE protestează

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Uniunea Europeană protestează împotriva Rusiei din cauza ”reţinerii forţate” a unei bărci de pescuit lituaniene de către paza de coastă rusă, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al UE, relatează Moscow Times.

Relaţiile dintre UE şi Rusia s-au răcit semnificativ după ocuparea peninsulei Crimeea de către armata rusă, care a fost urmată de o intervenţie rusă militară în estul Ucrainei.

Autorităţile ruse au reţinut nava Jaros Vilkas, şi echipajul acesteia ”în apele din largul” Mării Barents pe 18 septembrie şi au sechestrat ambarcaţiunea pe teritoriul rus, a adăugat purtătorul de cuvânt.

”Suntem îngrijoraţi de deţinerea forţată a bărcii de pescuit lituaniene”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Lituania, un stat de pe coasta Mării Baltice învecinat cu Rusia, este un membru al Uniunii Europene pe care Moscova încearcă să-l controleze încă de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

”Uniunea Europeană solicită Rusiei să-şi respecte obligaţiunile internaţionale şi să elibereze ambarcaţiunea imediat„ a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că UE a ridicat problema cu ambasadorul rus la Bruxelles, Vladimir Chizhov.

Ambarcaţiunea a fost forţată de autorităţile ruse să navigheze în portul Murmansk din nordul Rusiei. La bordul navei se aflau aproximativ 30 de persoane, inclusiv cetăţeni ruşi şi lituanieni, care sunt în prezent ţinuţi în detenţie de către autorităţile ruse, potrivit surselor UE.

Lituania a protestat de asemenea împotriva Rusiei în legătură cu acest incident şi a solicitat eliberarea ambarcaţiunii şi a echipajului.