Rusia şi China propun reglementarea internetului. ONU aprobă, grupuri civile sunt înspăimântate

(Getty Images)

Organizaţia Naţiunilor Unite a aprobat, vineri, o propunere a Rusiei care are ca scop crearea unui nou consiliu pentru combaterea criminalităţii informatice. Evoluţia a alarmat grupuri care monitorizează drepturi civile şi puteri occidentale care se tem că noul organism ar putea încerca să restricţioneze libertatea online.

Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluţie a Rusiei şi susţinută de China, care va înfiinţa un comitet de experţi internaţionali în 2020.

Grupul va acţiona pentru crearea „unei convenţii internaţionale cuprinzătoare privind combaterea utilizării tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor în scopuri penale”, se arată în rezoluţie.

Deşi cuvintele rezoluţiei sunt inatacabile, susţinătorii săi, Rusia şi China - sunt agresorii cei mai mari în ce priveşte atacurile cibernetice şi folosirea tenologiei cibernetice în scopuri ilegale. China organizează o adevărată industrie de hackeri de Partid şi de stat, care spionează atât guverne cât şi companii occidentale. Rusia o urmează, fiind cunoscută pentru atacurile împotriva unor state - precum incidentele cu Georgia în 2008 sau Estonia în 2007.

Statele Unite, puterile europene şi grupurile de monitorizare a drepturilor civile se tem că revoluţia va legitima campanii de represiune asupra exprimării, numeroase ţări non-democratice definind criticile aduse guvernului drept acţiuni ilegale sau „penale”.

China restricţionează puternic căutările pe internet pentru a evita subiecte sensibile pe care Partidul Comunist le doreşte cenzurate precum masacrele împotriva propriilor cetăţeni, genocidul împotriva practicanţilor Falun Gong, a uigurilor şi tibetanilor.

Câteva ţări au încercat din ce în ce mai des să restrângă libertatea pe internet, India a întrerupt accesul în Kaşmir în august, după ce a eliminat autonomia regiunii cu majoritate musulmană şi Iranul a blocat o mare parte a internetului în noiembrie, în momentul în care a început să omoare protestatari.

„Avem temeri că (o nouă convenţie) ar permite implementarea la nivel internaţional şi global a acestui gen de controale”, a spus un oficial american.

Human Rights Watch a numit lista de susţinători a rezoluţiei ONU „o galerie a necinstei din care fac parte unele dintre cele mai represive guverne de pe Pământ”.

„Dacă planul este de a dezvolta o convenţie care să ofere ţărilor acoperire legală pentru oprirea internetului şi cenzura, creând în acelaşi timp potenţialul pentru incriminarea libertăţii de exprimare, atunci este o idee proastă”, a declarat Louis Charbonneau, Human Rights Watch.

Statele Unite susţin că lumea ar trebui să-şi extindă unicul acord existent în materie de infracţiuni informatice, Convenţia de la Budapesta din 2001, care pune bazele cooperării internaţionale pentru a stopa încălcările drepturilor de autor, fraudă şi pornografia infantilă.

Rusia s-a opus Convenţiei de la Budapesta, argumentând că oferirea accesului la datele informatice peste graniţe, pentru procurori, încalcă suveranitatea naţională.

Convenţia de la Budapesta a fost redactată de Consiliul Europei, dar acordului i s-au alăturat alte ţări, inclusiv Statele Unite şi Japonia.

Un nou tratat ONU cu privire la criminalitatea cibernetică ar putea anula Convenţia de la Budapesta, susţin unele grupuri de monitorizare a drepturilor civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii