Rusia şi China semnează un tratat pentru combaterea "conţinutului ilegal"

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez Xi Jinping (Sasha Mordovets/Getty Images)

Rusia şi China vor semna, în această lună, un tratat de cooperare care vizează combaterea conţinutului "ilegal" pe internet, a declarat marţi o agenţie de monitorizare a comunicaţiilor din Rusia.

Criticii au acuzat autorităţile ruseşti că încearcă să implementeze sisteme de control al conţinutului internetului după modelul chinezesc. Cooperarea în acest domeniu între cele două autorităţi de reglementare ar putea alarma susţinătorii libertăţii internetului.

Agenţia rusă Roskomnadzor a declarat că va semna acordul cu agenţia similară din China în cadrul unei conferinţe internaţionale pe 20 octombrie.

Potrivit declaraţiei, acordul va avea statutul unui tratat internaţional.

Controalele pe internet s-au înăsprit în Rusia sub preşedintele Vladimir Putin, începând să devină asemănătoare ca volum celor din China comunistă, care menţine o cenzură totală asupra conţinutului care pătrunde în China. Companii precum Facebook şi Google sunt interzise în China, iar accesul la subiecte sensibile precum masacrul studenţilor din 4 iunie 1989 sau represiunea împotriva practicanţilor Falun Gong sunt interzise.

La începutul acestui an, o delegaţie a Administraţiei Cibernetice din China (ACC), care supraveghează politica cibernetică naţională, s-a întâlnit cu oficiali ai Roskomnadzor.

Kremlinul a afirmat săptămâna trecută că cele două puteri au o relaţie specială.

Moscova a avut relaţii reci cu Beijing în trecut, iar liderii ruşi sunt îngrijoraţi de creşterea influenţei chineze în estul bogat în minerale. Rusia şi China au o graniţă comună de 4.200 km.

Însă Rusia alunecă spre China, întrucât relaţiile sale cu Occidentul au devenit tensionate după anexarea Crimeei şi sprijinirea regiunilor secesioniste ale Ucrainei în 2014. Altfel spus, derapajele de la respectarea drepturilor omului şi principiilor statului de drept le apropie pe cele două ţări.

Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia ajută China să construiască un sistem de avertizare timpurie pentru a detecta lansările de rachete balistice intercontinentale, tehnologii pe care doar Rusia şi Statele Unite le deţin în acest moment.

În noiembrie Rusia va instala un sistem - RuNet - prin care va putea tăia accesul la internetul global şi care va funcţiona în mod similar cu sistemul numit Great Firewall construit de China la începutul anilor 2000, cu ajutorul companiilor hi-tech americane, care asigură controlul informaţiilor şi în consecinţă supremaţia Partidului Comunist Chinez.