Rusia şi China vor să reducă plăţile în dolari în tranzacţii comerciale

Bancnote de 50 şi 100 de dolari
Bancnote de 50 şi 100 de dolari (Getty Images)

Moscova şi Beijingul intenţionează să folosească mai des monedele naţionale în tranzacţii comerciale, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin reporterilor.

“Părţile rusă şi chineză şi-au confirmat acceptul de a folosi mai mult monedele naţionale în plăţi reciproce”, a susţinut Putin la o conferinţă de presă comună cu liderul chinez Xi Jinping, după discuţiile ce au avut loc marţi la Forumul Economic al Estului (FEE), în oraşul rusesc Vladivostok.

Putin a precizat că acest lucru “va mări stabilitatea serviciilor oferite de bănci în cazul operaţiunilor de export şi import, în timp ce există riscuri continue pe pieţele globale”, potrivit Deutsche Welle.

Moscova se orientează tot mai mult înspre China pentru investiţii după deteriorarea semnificativă a relaţiilor cu Occidentul, ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 şi a sprijinului acordat separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

La rândul său, Beijingul caută aliaţi pe fondul amplificării criticilor la adresa activităţilor de militarizare a Mării Chinei de Sud, precum şi a acuzaţiilor permanente de încălcare a drepturilor omului în China şi a practicilor comerciale neechitabile promovate de statul chinez.

Preşedintele Xi Jinping a afirmat marţi că Rusia şi China ar trebui să conlucreze pentru a se opune protecţionismului comercial şi împotriva a ceea ce a numit a fi abordări unilaterale la problemele internaţionale.

Xi Jinping şi Vladimir Putin au semnat acorduri privind cooperarea comercială, economică şi în domeniul producţiei şi investiţiilor între cele două ţări.

Între timp, Rusia a lansat marţi cel mai amplu exerciţiu militar de la Războiul Rece. Exerciţiul Vostok 2018 va continua până în 17 septembrie, la care va participa şi un contingent al Armatei chineze de Eliberare a Poporului. Prin numărul mare al soldaţilor, avioanelor, vehiculelor militare şi echipamentelor implicate, Vostok 2018 va eclipsa cel mai mare exerciţiu desfăşurat vreodată de fosta Uniune Sovietică în 1981.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe