Rusia şi Ucraina se pregătesc de un summit la Paris

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Saul Loeb /AFP/Getty Images)

Liderii ucraineni şi ruşi vor încerca să obţină o înţelegere privind încetarea focului în estul Ucrainei şi să cadă de acord asupra unui schimb de prizonieri atunci când se vor întâlni săptămâna viitoare, dar perspectivele unei evoluţii line sunt scăzute, din cauza poziţiei dominante a Moscovei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin vor avea prima discuţie faţă în faţă pe 9 decembrie, la Paris, sub arbitrajul liderilor francezi şi germani, la mai bine de trei ani de la ultimul summit în format Normandia.

Peste 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul care trenează de cinci ani în estul Ucrainei, între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene.

Zelenski a obţinut în aprilie o victorie electorală zdrobitoare, iar în campania electorală a promis să pună capăt conflictului, dar este supus unor presiuni interne masive, criticii săi temându-se ca este mult prea permisiv faţă de Rusia.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au prăbuşit în urma debarcării de la putere a lui Viktor Ianukovici, care s-a refugiat la Moscova, urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014. Evoluţia Kremlinului, care încalcă legile internaţionale, a atras sancţiuni occidentale.

Cheia obţinerii unui acord sunt alegerile din Donbass, însă cele două părţi aflate în conflict se acuză reciproc de nerespectarea acordului Minsk II, care include şi restabilirea controlului Kievului asupra întregii frontiere cu Rusia şi retragerea armelor grele din zona de conflict.

"Principala noastră aşteptare pentru summit şi pentru orice alte formate este ca forţele ruseşti şi Rusia să părăsească Ucraina", a declarat marţi ministrul de Externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko, pe Twitter.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a încercat o resetare a relaţiilor cu Moscova, dar iniţiativa a îngrijorat puternic ţările din Estul Europei, în special Polonia şi ţările baltice, care nu au uitat experienţele erei sovietice.