Rusia susţine că SUA a testat arme biologice în Georgia. Washingtonul respinge acuzaţia

(Getty Images)

Ministrul rus al Apărării a declarat joi că SUA a desfăşurat un program secret de testare de arme biologice în Georgia, ucigând cel puţin 73 de persoane, potrivit Deutsche Welle.

Acuzaţiile ruşilor au fost lansate la câteva ore după ce Rusia a fost condamnată internaţional pentru o serie de tentative de hacking, inclusiv presupusa încercare de hackuire a agenţiei pentru arme chimice care a investigat rolul Moscovei în otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia în Marea Britanie.

Departamentul american al Apărării a declarat că acuzaţiile Kremlinului reprezintă “o invenţie a campaniei ruseşti de dezinformare şi false împotriva Occidentului”.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că Centrul Lugar, o unitate medicală finanţată de SUA în Georgia, a fost folosită ca acoperire pentru testarea de agenţi biologici.

“Moartea aproape simultan al unui număr mare de voluntari implică faptul că Centrul Lugar a testat o substanţă foarte toxică sau un agent biologic foarte letal sub masca tratamentelor medicale”, a precizat joi Igor Kirilov, şeful unităţii pentru protecţie împotriva radiaţilor, armelor chimice şi biologice din cadrul armatei ruse, citat de agenţia rusă de ştiri Interfax. “Documentele dovedite au arătat că testul a rezultat în decese în masă în rândul pacienţilor. În ciuda faptului că 24 de persoane au murit doar în decembrie 2015, testele clinice au fost continuate prin ocolirea standardelor internaţionale şi au avut loc împotriva voinţei pacienţilor. Acest lucru a rezultat în moartea altor 49 de persoane”.

Kirilov a declarat că Igor Giorgadze a furnizat rapoartele şi că medicamentul sau substanţa chimică testată s-a numit Sovaldi.

Giorgadze, fost ministru al securităţii georgiene, a fugit din Georgia în Moscova în anii 1990. El şi susţinătorii săi au fost acuzaţi de implicare în două tentative de asasinat împotriva a foşti preşedinţi georgieni. De asemenea, Giorgadze a înfiinţat o mişcare politică care s-a autodenumit “anti-Soros”.

Nu este pentru prima dată când au fost făcute aceste acuzaţii şi SUA le-a etichetat în trecut ca fiind “absurde”.

Eric Pahon, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, a precizat joi că noile acuzaţii făcute de autorităţile din Moscova reprezintă “încercări evidente de a devia atenţia de la comportamentul ostil al Rusiei pe multe fronturi”.

Pahon a citat rolul Rusiei în susţinerea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, ocuparea ilegală de către ruşi a Crimeii şi a regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, precum şi aparenta încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare de Rază Intermediară (INF).

În plus, Pahon a negat că SUA a dezvoltat arme biologice la Centrul Lugar, precizând că acesta este un centru comun de sănătate pentru oameni şi animale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe