Rusia susţine că SUA se pregăteşte pentru un război în Venezuela

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Getty Images)

Rusia a avertizat că SUA se pregăteşte pentru un război în Venezuela, în condiţiile în care ar pune la cale invadarea ţării lovită de crize şi sărăcie.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a făcut comentariile după ce amiralul Craig Faller, şeful comandamentului armatei americane pentru America Latină, a declarat săptămâna trecută că armata este pregătită de acţiune, potrivit Express.co.uk.

Tensiunile dintre Rusia şi SUA s-au intensificat în ultimele săptămâni, cele două ţări susţinând lideri diferiţi în Venezuela. Rusia, împreună cu Iran, China şi alte regimuri autoritare îl susţin pe actualul preşedinte Nicolas Maduro, în timp ce SUA şi alte peste 50 de ţări occidentale şi din regiune îl susţin pe preşedintele interimar autoproclamat Juan Guaido.

Potrivit Newsweek, Zaharova a declarat că remarcile lui Faller “confirmă temerile noastre că acţiunea militară în Venezuela nu este un element abstract, ci o posibilă realitate ce este recunoscută în Washington”.

Ea a adăugat: “Un alt pseudo-motiv pentru pregătirea unei invazii militare este necesitatea controlării influenţei ruseşti în Venezuela. Încă o dată aş dori să repet: toate acţiunile ruşilor pe teritoriul venezuelean sunt consistente cu guvernul legal al Republicii Bolivariene”.

“Aparent, armata SUA chiar ia în considerare posibilitatea repetării acestei experienţe triste – aceea de a începe să bombardeze structuri civile şi persoane, care sunt vinovate doar de susţinerea preşedintelui legitim al ţării, [preşedinte] care nu este pe placul Washingtonului”, a mai susţine purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Rusia a trimis luna trecută aproximativ 100 de soldaţi în Venezuela, susţinând că prezenţa specialiştilor ruşi pe teritoriul venezuelean este reglementată de un acord încheiat în mai 2001 între guvernele rus şi venezuelean privind cooperarea militară şi tehnică.

De asemenea, Rusia a declarat că după Venezuela, SUA probabil va lua în vizor alte ţări latino-americane precum Cuba şi Nicaragua. Acuzaţia a fost făcută după ce vicepreşedintele venezuelean a afirmat că SUA, Columbia şi Brazilia lucrează împreună pentru a răsturna regimul lui Maduro.

Weekendul trecut, Maduro a declarat că un milion de oameni ar trebui să se alăture armatei civile pentru a-i susţine guvernul.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a relatat că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie mare de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. În plus, începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.