Rusia trimite avioane de luptă în Crimeea. Conflictul cu Ucraina continuă



Avion de luptă rusesc Su-27SM3.
Avion de luptă rusesc Su-27SM3. (Wikipedia.org)

Serghei Lavrov a susţinut că Ucraina plănuieşte o “provocare armată” în următoarele săptămâni. Relaţiile Moscova-Kiev au continuat să se deterioreze după ce Rusia a confiscat recent trei nave ucrainene în largul mării.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că va “trimite înapoi” peste 10 avioane de luptă în peninsula ucraineană confiscată de ruşi, Crimeea, a raportat agenţia de ştiri Interfax.

Ministerul a precizat că avioane de luptă, inclusiv Suhoi Su-27 şi Su-30, vor fi trimise în teritoriul ucrainean anexat de Rusia în 2014, adăugând că mişcarea face parte dintr-o “desfăşurare permanentă” de forţe. Avioanele vor ajunge sâmbătă, potrivit Deutsche Welle.

Anunţul a fost făcut după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu că Ucraina pregăteşte o “provocare armată cu Rusia la graniţa cu Crimeea, în ultimele 10 zile din luna decembrie”.

În interviul acordat agenţiei ruse de ştiri de stat TASS, Lavrov a afirmat că Moscova nu va permite guvernului ucrainean să îşi pună în aplicare planurile, adăugând că “vor regreta acest lucru”. De asemenea, el a susţinut că Rusia “nu va purta un război împotriva Ucrainei”.

“Nu luptăm cu regimul ucrainean. Cetăţenii ucraineni care locuiesc în Donbas sunt cei care luptă împotriva regimului ucrainean, care are caracteristici naziste şi neo-naziste”, a mai declarat Lavrov.

Luna trecută, ruşii au capturat trei nave ale Marinei ucrainene când acestea au trecut prin strategica Strâmtoare Kerci şi i-au arestat pe cei 24 de marinari aflaţi la bordul vaselor. Autorităţile ruse au acuzat navele ucrainene de provocări militare şi au pătruns ilegal în apele teritoriale ale Rusiei.

După confiscarea navelor, regimul de la Kiev condus de Petro Poroşenko a adoptat legea marţială în 10 regiuni ale Ucrainei pentru o perioadă de 30 de zile şi a interzis accesul pe teritoriul ţării bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani.

De asemenea, la o conferinţă de presă ce a avut loc duminică în capitala ucraineană, Poroşenko a denunţat ceea ce a numit a fi marea “ameninţare a invaziei ruseşti”, potrivit Bloomberg.

Unii analişti s-au aşteptat la o amplificare rapidă a incidentelor militare din Strâmtoarea Kerci, însă întreaga situaţie s-a relaxat oarecum, fără să aibă loc alte incidente majore. Cu toate acestea, Poroşenko a continuat să semnaleze Occidentului că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment.

“Cea mai mare parte a trupelor ruseşti rămân” de-a lungul graniţei Rusiei cu Ucraina, a declarat liderul ucrainean jurnaliştilor în Kiev. “Din păcate, mai puţin de 10% [dintre trupe] au fost retrase. Deocamdată, rămâne în vigoare ameninţarea unei invazii a trupelor ruseşti. Trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru. Nu vom permite o repetare a situaţiei din 2014”.