Rusia trimite bombardiere deasupra zonei Arctice. Norvegia reacţionează

Bombardierul rusesc Tu-160
Bombardierul rusesc Tu-160 (Wikimedia.org)

Avioane de luptă ruseşti de ultimă generaţie au desfăşurat miercuri un zbor strategic şi planificat deasupra zonei Arctice, generând temeri în legătură cu prezenţa militară tot mai mare a Rusiei în regiune.

Două bombardiere strategice Tu-160 au efectuat un zbor de 10 ore deasupra Mării Barents şi a Mării Norvegiei, atrăgând atenţia Forţei Aeriene Regale Norvegiene, potrivit Express.co.uk.

Ministerul rus al Apărării a publicat o declaraţie înaintea zborului, susţinând: “Două lansatoare de rachete strategice ruseşti Tu-160 desfăşoară un zbor programat deasupra apelor neutre din Marea Barents şi Marea Norvegiei.

Durata totală a zborului va fi de aproximativ 10 ore, după care echipele Forţei Aeriene Ruseşti vor ateriza la bază.

Piloţii zboară în mod regulat deasupra apelor neutre din zona Arctică, Atlanticul de Nord, Marea Neagră, Marea Caspică şi Pacific.

Toate zborurile Forţei Aeriene Ruseşti sunt desfăşurate în strictă conformitate cu regulile internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian, fără a încălca graniţele altor ţări”.

Ministerul rus al Apărării a confirmat faptul că avioanele de luptă au fost monitorizate de avioane norvegiene F-16 în timpul unor etape ale zborului, precizând că ambele bombardiere s-au întors la bază după exerciţiu.

Tupolev Tu-160 este un bombardier strategic, supersonic, conceput în perioada fostei Uniuni Sovietice, şi este cel mai mare şi cel mai greu dintre toate avioanele supersonice cu viteză de Mach 2 ce au fost proiectate vreodată.

Forţa aeriană a Rusiei are 16 bombardiere Tu-160 în serviciu activ, însă este în derulare un program de modernizare a lor. De asemenea, au mai fost comandate alte 10 avioane Tu-160M2.

NATO şi-a exprimat îngrijorarea faţă de comasarea militară rusească în zona Arctică datorită interesului tot mai mare manifestat de Rusia faţă de rezervele petroliere şi de gaz din regiune şi pentru rutele de transport maritim din zonă.

Pe fondul tensiunilor continue dintre NATO şi Rusia, alianţa a lansat la sfârşitul lunii octombrie în Norvegia exerciţiul militar comun Trident Juncture.

Exerciţiul Trident, care include şi muniţie reală, se va termina în 7 noiembrie. De asemenea, Trident Juncture implică aproximativ 50.000 de soldaţi, 10.000 de vehicule şi peste 300 de avioane şi nave din cele 29 de ţări aliate NATO, plus partenerii Finlanda şi Suedia. Obiectivul exerciţiului militar Trident, care se desfăşoară pe o suprafaţă ce se întinde din Atlanticul de Nord până la Marea Baltică, este de a oferi un răspuns mai eficient în cazul unui atac asupra membrilor alianţei.

De asemenea, Oslo a convins administraţia SUA să mărească numărul soldaţilor prezenţi pe teritoriul norvegian, mulţi fiind trimişi în Troms, o regiune arctică localizată aproape de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe