Rusia trimite rachete Pantsir în peninsula ucraineană Crimeea

Sistem de rachete rusesc Pantsir-S
Sistem de rachete rusesc Pantsir-S (Captură Foto)

Kremlinul a trimis rachete Pantsir-S şi un batalion de artilerie antiaeriană în peninsula ucraineană anexată de ruşi Crimeea, potrivit serviciului de presă al Districtului Miliar Sudic al Rusiei.

Măsura are loc după ce, duminică, Marina rusă a deschis focul asupra a trei nave ucrainene, pe care le-a şi capturat împreună cu echipajele lor. Incidentul a avut loc în timp ce navele ucrainene au încercat să treacă prin Strâmtoarea Kerci. Rusia a declarat că navele ucrainene au pătruns ilegal pe teritoriul său, lucru negat de Kiev.

De asemenea, amplasarea sistemelor de rachete Pantsir-S are loc după ce al patrulea batalion de sisteme de rachete S-400 a intrat în serviciu în oraşul crimeean Dzhankoi, în apropierea graniţei cu Ucraina.

Tot în această săptămână, baterii de rachete S-400 au fost desfăşurate în apropierea oraşelor crimeene Feodosia, Sevastopol şi Ievpatoria.

Sistemul Pantsir-S este echipat cu două tunuri automate de 30 mm 2AQ38M şi până la 12 rachete sol-aer, ghidate prin radio şi cu combustibil solid în două trepte 57Eb-E, care sunt capabile să lovească ţinte de până la 20 km distanţă şi o altitudine de până la 15 km.

Rachetele Pantsir-S au fost desfăşurate în Crimeea după ce Ucraina a anunţat miercuri impunerea legii marţiale pe o perioadă de 30 de zile în 10 regiuni învecinate cu Rusia, Marea Neagră şi Marea Azov. După anunţarea legii marţiale, trupele ucrainene au săpat tranşee şi şi-au umplut rucsacii cu raţii de urgenţă, pregătindu-se pentru posibile ciocniri armate cu Rusia.

De altfel, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat că ţara sa se confruntă acum cu un posibil război total cu Rusia, în timp ce omologul rus, Vladimir Putin, a declarat că este vorba doar de un “mic incident”.