Rusia va anula 90% din datoria Coreei de Nord pentru o conductă de gaz până în Coreea

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Parlamentul de la Kremlin a aprobat, vineri, anularea unui procent de 90% din datoria Phenianului către Rusia demarând planurile pentru construcţia unei conducte de gaze, prin Coreea de Nord, până în Coreea de Sud.

Datoria de 10 miliarde de dolari a Coreei de Nord data din timpul Uniunii Sovietice. Votul a ratificat un acord încheiat în septembrie 2012 între Dmitri Medvedev, preşedintele de atunci al Rusiei, şi fostul lider nord-coreean, Kim Jong-il.

Moscova va anula ”90% din datorie şi va reînvesti un miliard de dolari pentru un plan de ajutorare ce cuprinde dezvoltarea sectorului energetic, de sănătate şi educaţional din Coreea de Nord”, a declarat ministrul rus de Finanţe, Sergei Storchak.

Noile planuri ale Rusiei sunt semn că regimul de la Phenian va demara o reformă economică ce contravine politicii sale izolaţioniste.

Coreea de Nord, unul dintre membrii Blocului Comunist pe timpul războiului rece, va trebui să găzduiască o conductă de gaze şi o cale feroviară dinspre insula rusă Sahalin până în Coreea de Sud. Compania de stat rusă Gazprom va furniza 10 miliarde de metri cubi de gaz anual în Coreea de Sud.

Recent, ministerul rus al Apărării a anunţat că va ridica două avanposturi militare în insulele Kurile şi insulele Sahalin până la sfârşitul până în anul 2016 şi respectiv 2018.

Moscova a încercat să dezvolte o conductă de gaze coreeană de mai mulţi ani ca parte a planului de diversificare a pieţei energetice în Asia. Obiectivul a devenit mult mai urgent în urma crizei din Ucraina, Occidentul plănuind să renunţe la aprovizionarea cu gaz rusesc.

Planul Rusiei a fost confirmat de ministerul Unificării din Coreea de Sud, atunci când i-a acordat directorului şi preşedintelui Koreea Railroad Corp, Choi Yeon-hye, aprobarea pentru a efectua o vizită la Phenian. Choi va conduce o delegaţie a Organizaţia Coreeană pentru Cooperare între Şine în Phenian, pe data de 24-28 aprilie pentru o întâlnire la care vor participa şi oficialii Rusiei şi ai Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe