Rusia va staţiona rachete Iskander în Kaliningrad

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, 18 mai în Bruxelles
Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, 18 mai în Bruxelles (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Desfăşurarea de către Rusia a sistemelor de rachete Iskander-M în Kaliningrad va “schimba fundamental echilibrul securităţii în Europa”, a declarat secretarul general al NATO în timpul unui discurs susţinut miercuri la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Stoltenberg a descris acţiunile Moscovei ca fiind “nejustificate, destabilizatoare şi periculoase”, adăugând că alianţa nu doreşte să intensifice confruntarea sa cu Rusia.

La Moscova, Dmitri Peskov, secretarul de presă al liderului rus Vladimir Putin, a respins ca “irelevante” afirmaţiile şefului NATO în legătură cu faptul că Moscova ar folosi exerciţiile militare pentru a masca deplasarea trupelor sale către teritoriul ucrainean.

Miercuri, generalul ceh Petr Pavel, care va prelua funcţia de preşedinte al Comitetului Militar al NATO începând cu 1 iunie 2015, a declarat că Rusia este capabilă să ocupe ţările Baltice şi capitala ucraineană Kiev în doar două zile.

În plus, generalul ceh consideră că, dacă Rusia ar lansa o ofensivă, forţele NATO ar fi incapabile să respingă atacul.

Generalul maior Mihail Matvieski, şeful Forţelor de Rachete Strategice şi al Artileriei Forţelor Terestre Ruse, a declarat la începutul acestei luni că o brigadă de rachete retrimisă în regiunea Kaliningrad va fi echipată cu sistemele Iskander-M înainte de 2018.

Iskander-M este caracterizat printr-o mare mobilitate şi uşurinţă în manevrare, în condiţiile în care este nevoie de doar 20 de minute pentru ca sistemul fie pus în funcţiune, susţine Sputnik.

Sistemul este capabil să atingă ţinte la o distanţă de până la 500 km, cu o precizie de aproximativ 30 de cm. În plus, acesta poate lovi trupe adversare sau centre de comandă subterane, în funcţie de focoasele nucleare amplasate pe rachete.

Iskander-M poate lansa, de asemenea, cu o precizie ridicată şi rachete de croazieră R-500.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.