Rusia va testa rachete în largul coastei Norvegiei în timpul exerciţiului NATO din zonă

Crucişătorul rusesc cu propulsie nucleară Petru cel Mare.
Crucişătorul rusesc cu propulsie nucleară Petru cel Mare. (Captură Foto)

Marina rusă intenţionează să testeze în această săptămână rachete în apele internaţionale din largul coastei Norvegiei, au declarat oficiali NATO şi norvegieni, în contextul în care alianţa militară vestică desfăşoară cel mai mare exerciţiu militar de la sfârşitul Războiului Rece.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni că a fost informat săptămâna trecută despre testele planificate ruseşti, potrivit RFE/RL.

“Rusia are o prezenţă semnificativă în nord, şi de asemenea în largul coastei Norvegiei”, a declarat Stoltenberg agenţiei norvegiene de ştiri NTB.

“Forţe [ruseşti] masive participă la manevre şi efectuează exerciţii în mod regulat”, a adăugat el.

Oficialii ruşi nu au comentat imediat testele de rachete planificate, care au loc pe fondul tensiunilor persistente dintre NATO şi Rusia, care a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi într-un conflict permanent în estul Ucrainei. De asemenea, Rusia a acuzat alianţa militară vestică de comportament provocator în apropierea graniţelor sale.

Erik Lodding, purtător de cuvânt al Avinor, care operează aeroporturile şi serviciile de navigaţie aeriană din Norvegia, a precizat că Rusia i-a informat în legătură cu testele de rachete printr-un NOTAM, o notificare adresată piloţilor cu privire la potenţiale primejdii în timpul zborurilor.

Lodding a declarat agenţiei de ştiri DPA că a fost un “mesaj de rutină”.

Testele Moscovei vor avea loc în perioada 1-3 noiembrie, la vest de localităţile norvegiene de coastă Kristiansund, Molde şi Alesund.

“Acest lucru nu este dramatic. Am luat la cunoştinţă şi vom monitoriza manevrele ruşilor”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen.

NATO a lansat în 25 octombrie exerciţiul militar Trident Juncture 2018, despre care Stoltenberg a declarat că este o “manifestare masivă” a capabilităţilor, unităţii şi determinării alianţei într-un moment în care Europa este expusă unui pericol tot mai mare.

Exerciţiul Trident, care include şi muniţie reală, se va termina în 7 noiembrie.

Trident Juncture implică aproximativ 50.000 de soldaţi, 10.000 de vehicule şi peste 300 de avioane şi nave din cele 29 de ţări aliate NATO, plus partenerii Finlanda şi Suedia.

Obiectivul exerciţiului militar Trident, care se desfăşoară pe o suprafaţă ce se întinde din Atlanticul de Nord până la Marea Baltică, este de a oferi un răspuns mai eficient în cazul unui atac asupra membrilor alianţei.