Rusia victorioasă în cazul foştilor acţionari Yukos. Nu va mai plăti despăgubiri de 50 miliarde USD

Kremlinul a câştigat o victorie legală majoră după ce un tribunal olandez a anulat o decizie prin care Rusia ar fi trebuit să plătească pagube de 50 miliarde de dolari foştilor acţionari ai companiei ruseşti Yukos.
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

O decizie a Tribunalului de la Haga a anulat o hotărâre luată în iulie 2014 de către Curtea Permanentă de Arbitraj, care a hotărât că Moscova a folosit acuzaţiile privind evaziunea fiscală pentru a prelua controlul asupra companiei petroliere Yukos în 2003 şi pentru a-l reduce la tăcere pe directorul său general Mihail Hodorkovski.

Tribunalul din Haga a decis miercuri că, de fapt, Curtea Permanentă de Arbitraj nu a avut competenţă pentru a decide asupra acelei chestiuni în 2014 şi, prin urmare, “Federaţia Rusă nu mai este obligată să plătească compensaţii acestor părti”.

Decizia este o victorie majoră pentru Moscova într-o dispută privind desfiinţarea a ceea ce a fost la un moment dat cel mai mare producător de petrol al Rusiei.

Principalii foşti acţionari ai companiei desfiinţate - Yukos Universal Limited, Hulley Enterprises Limited şi Veteran Petroleum Limited – au promis imediat că îşi vor continua bătălia legală pentru compensaţii şi au precizat că vor face apel.

După ce Moscova a refuzat iniţial să plătească compensaţiile în 2014, GML – o companie de holding ce aparţine foştilor acţionari ai Yukos – a lansat proceduri în Franţa, Belgia, Germania, SUA şi Marea Britanie în încercarea de a aplica decizia Curţii Permanente de Arbitraj prin confiscarea de active ale statului rus.

Moscova a angajat firma de avocatură americană White & Case, care a susţinut că acţionarii Yukos nu sunt protejaţi de Tratatul Cartei Energetice deoarece acesta a fost proiectat pentru a proteja “investitori străini legitimi". Firma a mai susţinut că reclamanţii sunt ruşi şi au achiziţionat Yukos prin licitaţii “dubioase” în 1995.

Deşi manevrele contabile pentru care a fost sancţionată Yukos erau uzitate în masă la vremea respectivă, Kremlinul a susţinut că Yukos a comis o masivă evaziune fiscală prin dirijarea vânzărilor de petrol prin filiale fondate în regiuni cu taxe mai mici, create de guvernul rus.

Hodorkovski – iniţial un aliat al preşedintelui Vladimir Putin – a început să îşi folosească averea pentru a finanţa partide ale opoziţiei care provocau puterea lui Putin.

Magnatul rus a fost arestat în 2003 - la scurt timp după un incident în care l-a înfruntat direct pe Vladimir Putin - şi închis pentru 10 ani pentru acuzaţii legate de fraudă ce au fost considerate în mare parte ca fiind motivate politic. Yukos a fost scoasă la licitaţie şi vândută grupului silovikii, patronat de Igor Sechin, de apropiaţi ai puterii proveniţi din servicii.

Tim Osborne, director al GML, a declarat că analiza “distrugerii motivate politic a Yukos” a fost corectă. “Facem apel la această decizie surpriză din partea Tribunalului de la Haga şi avem încredere deplină că aplicarea legii şi justiţiei vor învinge în cele din urmă”, a precizat el într-o declaraţie.

Active ruseşti în valoare de peste 1 miliard de dolari au fost deja îngheţate în Franţa şi Belgia şi bătălii legale au loc în Germania, SUA, Marea Britanie şi Olanda. Osborne a promis că va extinde litigiul în alte ţări, în cadrul unui proces de la care se aşteaptă să dureze un deceniu sau mai mult.