Rusia vrea să creeze o bază de date biometrice la nivel naţional

(Getty Images)

Rusia se va alătura în curând Chinei şi Indiei şi va crea la nivel naţional o bază de informaţii biometrice colectate de la cetăţenii săi.

Spre deosebire de alte baze de date, care deja colectează informaţii pentru agenţii de aplicare a legii şi programe de asistenţă guvernamentală, baza de date a Rusiei aparent va servi doar ca mijloc de monitorizare a tranzacţiilor financiare. Şi, spre deosebire de sistemele chinez şi indian, care sunt obligatorii, planul Băncii Rusiei aparent va fi în întregime voluntar.

Discutând despre planul Rusiei, Bloomberg a afirmat:

Compania de stat Rostelecom PJSC a fost selectată pentru a administra baza de date, care va colecta date personale, inclusiv imagini faciale, mostre ale vocii şi, în cele din urmă, mostre ale irisului şi amprente. Tehnologia de recunoaştere facială a devenit tot mai acceptată de consumatori din întraga lume, cel mai recent iphone al Apple Inc. folosind tehnologia pentru a debloca dispozitivul. În Rusia, autorităţile şi companiile asociate cu guvernul se află în fruntea iniţiativei.

Moscova susţine că are cea mai mare reţea de supraveghere centralizată din lume şi foloseşte tehnologia de recunoaştere facială pentru a ajuta poliţia moscovită. Sberbank PJSC, instituţie de creditare deţinută de stat şi care deţine aproximativ jumătate din depozitele retail din Rusia, a achiziţionat luna trecută 25% dintre acţiunile VisionLabs ca un prim pas în vederea construirii unei platforme biometrice pentru a identifica persoanele prin tehnologii de recunoaştere a feţei, vocii şi retinei.

Preşedintele comitetului director al Rostelecom este Serghei Ivanov, un fost agent KGB care a fost până în 2016 şeful Administraţiei Prezidenţiale a lui Vladimir Putin şi care, în prezent, se află pe lista persoanelor şi companiilor sancţionate de SUA pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014.

Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat legea privind schimbările necesare pentru ca baza de date biometrice să fie legală, deşi acestea nu vor intra în vigoare decât peste 6 luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe