Ruslan Flocea noul director al CNA. Octavian Ţîcu: „Frica lui Igor Dodon este atât de mare, încât nu s-a putut organiza un concurs onest?”

Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Parlamentul de la Chişinău l-a numit miercuri, 31 iulie, pe Ruslan Flocea în funcţia de director al Centrului Naţional Anticorupţie cu 72 de voturi acesta depunând jurământul în faţa Legislativului.

Deputaţii ACUM Octavian Ţîcu, Lilian Carp şi Iurie Reniţă nu au susţinut candidatura lui Ruslan Flocea.

„Vreau să întreb PSRM de ce a fost nevoie tocmai de acest om care, ştim foarte bine, este apropiat preşedintelui Igor Dodon. Chiar frica lui Igor Dodon este atât de mare, încât nu s-a putut organiza un concurs cinstit, onest? Vă urez succes în această misiune şi vreau să mă faceţi să regret faptul că nu v-am votat”, a declarat Octavian Ţîcu.

Lilian Carp a menţionat că nu îl va vota pe Ruslan Flocea, deoarece nu este bine ca un consilier al preşedintelui, premierului sau preşedintelui Parlamentului să participe la asemenea concursuri.

Directorul CNA este numit în funcţie de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt termen.

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a anunţat concurs public pentru selectarea candidatului la funcţia de director al CNA. Comisia a admis 9 candidaţi la proba interviului aceştia fiind audiaţi în şedinţa publică din 29 iulie. Ruslan Florea care activa în funcţia de secretar general al aparatului preşedintelui a acumulat punctajul maxim din partea comisiei.

Cu toate acestea, Dorin Chirtoacă a criticat alegerea deputaţilor amintind că anterior Ruslan Flocea a fost consilierul lui Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi iar din 2010 până în 2014, a fost şeful direcţiei investigaţii speciale a CNA, perioadă în care a avut loc furtul miliardului şi laundromatul rusesc, iar Flocea nu a avut niciun punct de vedere critic.

Politicianul Valeriu Munteanu a ţinut să atenţioneze că şi CNA a ajuns în mâinile şefului statului, iar blocul ACUM ar fi capitulat în faţa lui Dodon. „Maia Sandu şi Andrei Năstase, conştient sau nu, transmit în mâinile lui Dodon toate instrumentele coercitive, aflate până mai ieri la cheremul lui Plahotniuc...”