S-a născut primul copil cu ADN provenit de la trei persoane

Manipularea genetică şi “îmbunătăţirea” genetică a noilor născuţi merge înainte în ciuda consideraţiilor etice, şi chiar juridice.
(Captură Foto)

S-a născut primul bebeluş din lume “ce conţine ADN-ul a trei persoane”, folosindu-se o nouă tehnică de fertilizare, prin care savanţii au adăugat o cantitate mică din codul genetic al unui donator la părinţii copilului pentru a se asigura că acesta nu va contracta o boală pe care mama acestuia o poartă în gene sale.

Journal New Scientist a dezvăluit marţi că Abrahim Hassan, născut în luna aprilie, nu are genele mamei sale pentru sindromul Leigh, o boală fatală ce rezultă în cedarea sistemului nervos central.

Pentru a bloca transferul genei sindromului Leigh de la mamă la copil, experţii au incorporat o cantitate minusculă de ADN de la un donator în structura genetică a copilului. Afecţiunea neurologică, care de regulă devine aparentă în primul an din viaţa copilului, afectează cel puţin unul din 40.000 de nou născuţi.

Conform savanţilor, naşterea lui Abrahim anunţă o nouă eră în medicină şi ar putea ajuta familii cu diferite afecţiuni genetice rare. În plus, savanţii au avertizat că, din moment ce tehnologia – donare mitocondrială – este încă nouă, este nevoie de testări complexe.

O echipă de doctori americani, condusă de dr. John Zhang, a efectuat operaţia în Mexic deoarece acolo nu există nicio dispoziţie legală care să o interzică. Ei au luat ADN din oul mamei şi au adăugat mitocondrie sănătoasă din oul unui donator pentru a produce un ou nou sănătos, care ulterior să fie fertilizat cu sperma tatălui.

Rezultatul este un copil cu 0,1% din ADN-ul său provenind de la un donator, resetarea codului său genetic fiind asigurată de părinţii săi, inclusiv indicatorii pentru culoarea părului şi ochilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură