S-au tăiat salarii fără acordul Guvernului! Orban bate cu pumnul în masă după ce ministrul Muncii acuză un sabotaj

Premierul Ludovic Orban la reuniunea CNT pentru Dialog Social, 26 noiembrie 2019
Premierul Ludovic Orban la reuniunea CNT pentru Dialog Social, 26 noiembrie 2019 (gov.ro)

Angajaţii din Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) s-au trezit cu salariile diminuate chiar în ajunul sărbătorilor, iar decizia a fost luată fără aprobarea Guvernului, într-un context în care PSD acuză de dimineaţă până seară că liberalii au de gând să le taie veniturile românilor. Premierul Ludovic Orban bate cu pumnul în masă, la şedinţa de guvern de vineri seară, după ce ministrul Muncii, Violeta Alexandru, i-a explicat că are de-a face cu un posibil sabotaj.

Problema va fi remediată, Orban anunţând că va apela la fondul de rezervă al Guvernului, iar şefii de la ITM - numiţi în funcţii de PSD - riscă acum sancţiuni administrative.

Redăm discuţia dintre Orban şi Violeta Alexandru:

Orban: Doamna ministru Violeta Alexandru, am văzut informaţii apărute în presă legate de plăţi de salarii care au fost făcute parţial, fără includerea unor drepturi salariale care erau prevăzute în contractul de muncă. Care-i cauza?

Violeta Alexandru: Regret să vă informez că în cursul serii trecute, printr-o adresă a inspectorului şef de la Inspecţia Muncii (IM) , mi s-a adus la cunoştinţă că nu mai sunt fonduri în bugetul IM, respectiv a Inspectoratelor teritoriale de muncă, pentru salariile aferente lunii noiembrie. La solicitarea mea de a-mi explica cum s-a ajuns la această situaţie în condiţiile în care la rectificarea bugetară am solicitat atât Ministerului Muncii cât şi instituţiilor din coordonare să-mi comunice eventuale necesităţi în vederea prezentării lor în Guvern, nu am primit nicio asemenea solicitare de la IM, respectiv de la Inspectoratele teritoriale de muncă. Şi cu toate acestea, în explicaţia pe care mi-a oferit-o la solicitarea mea, înţeleg că dintr-o dată decizia acestei instituţii a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă şi instituţii vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetul instituţiei fără resursele necesare pentru plata salariilor.

Orban: Nu v-au cerut acordul???

Violeta Alexandru: Nu, mai mult, în timp ce fundamentam o solicitare pentru dumneavoastră şi pentru membrii cabinetului în vederea găsirii unei soluţii, am aflat din spaţiul public că fiind coordonatori terţiari de credit şi deci având dreptul să ia decizii cu privire la buget, şefii inspectoratelor teritoriale de muncă au plătit salarii diminuate aferente lunii noiembrie, ceea ce a generat informaţia pe care aţi văzut-o în spaţiul public.

Orban: Ce soluţii propuneţi pentru rezolvare?

Violeta Alexandru: Vă rog să-mi permiteţi ca în cursul acestei seri să vin către dumneavoastră cu o solicitare care să nu afecteze angajaţii Inspectoratelor teritoriale de muncă... dorinţa mea este ca angajaţii să nu sufere şi vă propun câteva măsuri administrative cu privire la şefii Inspectoratelor teritoriale de muncă care au luat asemenea decizii fără să mă informeze, cunoscând faptul că la rectificările bugetare acolo unde mi s-au adresat solicitări am venit în faţa dumneavoastră şi am găsit soluţii. Nu în ultimul rând, vă voi propune o măsură cu privire la inspectorul şef al IM, cel care avea prima datorie să-mi aducă la cunoştinţă eventuale probleme în structura bugetului acestei instituţii. Regret cele întâmplate şi vă asigur că voi lua măsuri, vă voi propune măsuri...

Orban: Doamna ministru, trebuie să faceţi un calcul care este necesarul pentru plata integrală a drepturilor salariale ale angajaţilor din Inspectoratul teritorial de muncă şi Inspectoratele judeţene şi putem aloca din fondul de rezervă o suplimentare a bugetului Ministerului Muncii, dar solicitarea mea este să fie o situaţie clară, bine fundamentată, astfel încât să putem aloca banii necesari pentru plata drepturilor salariale.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.