Saga petrolierului iranian continuă - SUA încearcă să blocheze transferul de ţiţei

Steag iranian la bordul super-petrolierului Adrian Darya
Steag iranian la bordul super-petrolierului Adrian Darya (JOHNNY BUGEJA | AFP | Getty Images)

În timp ce petrolierul iranian Adrian Darya 1 pare să circule în apele Mediteranei în vestul Ciprului, după ce a schimbat capul compas din apropierea coastei Turciei săptămâna aceasta, un nou raport al Wall Street Journal susţine că va încerca în final să descarce 2,1 milioane de barili de petrol pentru Siria, până la urmă, încălcând sancţiunile impuse de UE şi SUA.

Raportul WSJ publicat vineri seară citează oficialii americani care descriu un plan deja existent pentru a perturba orice transfer de ţiţei pe mare, care ar facilita obţinerea ţiţeiului de către Siria, acesta fiind motivul pentru care autorităţile britanice şi cele din Gibraltar au reţinut nava pentru prima dată, la cererea Statelor Unite:

Manevrele bizare ale tancului Adrian Darya, cunoscut anterior sub numele de Grace 1, din ultimele două zile - nava deplasându-se ba către Turcia, ba către Cipru - au adus efectiv petrolierul în vecinătatea presupusei sale destinaţii iniţiale - portul sirian Baniyas.

Aşa cum a descris cursul navei Reuters, pe baza datelor de urmărire, nava „a făcut viraj în U şi s-a îndreptat spre portul Iskenderun al Turciei - 200 km la nord de rafinăria din Baniyas, Siria, care se presupunea că este destinaţia iniţială a tancului”.

"Planul navei este să livreze ţiţeiul brut tancurilor petroliere mai mici aflate în apropierea Siriei. Noul itinerar, cu destinaţia declarată Iskenderun, survine după o încercare eşuată de descărcare a mărfii în apropierea Greciei", potrivit WSJ.

Potrivit raportului, planul navei s-ar putea schimba în continuare dacă găseşte alţi cumpărători sau dacă tancurile mici nu pot face legătura cu Adrian Darya 1, a declarat o sursă cu condiţia anonimatului. După ce petrolul va fi transferat, nava intenţionează să se întoarcă goală în Iran prin Canalul Suez.

Luni, un purtător de cuvânt al guvernului iranian a anunţat că petrolul a fost vândut unui cumpărător anonim în timp ce vasul naviga în Mediterana, după ce a fost eliberat din custodia impusă în Gibraltar.

În declaraţiile făcute reporterilor din Teheran, purtătorul de cuvânt, Ali Rabiei, a declarat despre punctul de descărcare al petrolului, care nu a fost încă menţionat, „cumpărătorul petrolului decide care este destinaţia sa”.

Vineri, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a sugerat că tancul se îndreaptă către "portul libanez principal", potrivit Reuters. Dacă va ajunge în Liban, există probabilitatea ca ţiţeiul să fie în continuare transferat direct către guvernul sirian.