Saga tarifelor: China anunţă reluarea discuţiilor comerciale cu SUA

China a anunţat că în această lună va desfăşura o nouă rundă de discuţii comerciale cu SUA în Washington, în condiţiile în care conflictul tarifar dintre cei doi giganţi a trimis unde de şoc în economiile lumii.
(Fred Dufour/Getty Images)

Guvernul comunist chinez a declarat joi că o delegaţie condusă de adjunctul ministrului Comerţului, Wang Shouwen, se va întâlni cu reprezentanţi americani conduşi de David Malpass ulterior în această lună.

Cele mai mari două economii ale lumii sunt implicate într-un război tarifar de la începutul acestui an, aplicând reciproc tarife la o serie de produse importate, în valoare de sute de milioane de dolari, potrivit Deutsche Welle.

Anunţul viitoarei întâlniri a fost făcut după o pauză în cursul discuţiilor dintre cele două tabere. Ultima rundă oficială de negocieri a avut loc la începutul lunii iunie.

Nu se cunoaşte exact dacă întâlnirea va avea loc înainte sau după ziua de 23 august, când Washingtonul ar urma să impună tarife suplimentare la importuri chineze în valoare de 16 miliarde de dolari.

“Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ a publicat astăzi o listă cuprinzând produse importate din China, în valoare aproximativă de 16 miliarde de dolari, care vor fi supuse unor tarife suplimentare de 25%, ca parte a răspunsului SUA la practicile comerciale neechitabile ale Chinei cu privire la transferul forţat de tehnologie americană şi proprietate intelectuală”, potrivit unui comunicat de presă publicat săptămâna trecută de Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, China a răspuns la o majorare tarifară propusă [de către SUA] de la 10 la 25% pentru importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari, ameninţând că va impune tarife de până la 25% la unele importuri americane în valoare de 60 miliarde de dolari.

De asemenea, recent Beijingul a avertizat că va lua contramăsurile necesare pentru a-şi proteja drepturile şi interesele legitime, în cazul în care SUA va continua să crească tarifele la produsele chineze.

Întâlnirea a fost anunţată de Beijing după ce, la începutul săptămânii trecute, preşedintele american Donald Trump a fost atacat într-un editorial publicat în mass media chineză de stat, fiind acuzat de abuzuri comise împotriva comerţului internaţional.

Cotidianul Poporului, publicaţia oficială a Partidului Comunist Chinez, l-a criticat pe liderul american că este “protagonist în propria dramă înşelătoare, orchestrată cu atenţie în stilul luptelor de stradă”, potrivit Express.co.uk. De asemenea, editorialul a acuzat SUA de amplificarea tensiunilor comerciale cu China şi de transformarea comerţului internaţional într-un joc în care nimeni nu câştigă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe