Salata de radicchio cu ciuperci – excelentă în cura de primăvară

Salata de radicchio cu ciuperci
Salata de radicchio cu ciuperci (Maria Baciu / Epoch Times)

Originală din sudul Franţei, foarte populară în Italia, încă din secolul al 16-lea, radicchio, câştigă tot mai mult interes şi la noi. Este o legumă interesantă şi deosebită, din familia cicoarei. Ca aspect seamănă cu varza roşie, dar are textura salatei şi gustul andivei. Radicchio are un conţinut scăzut în calorii, 100 de g de frunze proaspete au doar 23 de calorii, făcând-o astfel un candidat ideal ca element important în diferite reţete de slăbit.

Radicchio este bine cunoscută pentru efectele ei benefice asupra sănătăţii. Frunzele sunt o sursă excelentă de antioxidanţi, flavonoizi fenolici, cum ar fi luteina şi zeaxantina. Acestea ajută la protejarea ochilor de boala maculară legată de vârstă (DMLV).

Frunzele proaspete conţin cantităţi moderate de bază B-complex de vitamine grupuri, cum ar fi acidul folic, acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) şi tiamina (vitamina B1), niacina (B3). Este, de asemenea, sursă bună de minerale, cum ar fi mangan, cupru, fier, zinc, potasiu.

Radicchio este una dintre sursele excelente de vitamina K. 100 g de frunze conţin aproximativ 255g sau 212% din valorile zilnice recomandate de vitamina K. Această vitamină are un rol important în prevenirea osteoporozei, ajutând la menţinerea sănătăţii oaselor. Mai mult, vitamina K, ajută la limitarea daunelor neuronale în creier, având un rol cunoscut în tratamentul pacienţilor ce suferă de boala Alzheimer.

Ingrediente:

  • O căpăţână de radicchio
  • Un măr
  • Un morcov
  • O legătură de ceapă verde
  • 500 g ciuperci
  • Sucul de la o lămâie
  • Oţet balsamic
  • Ulei de măsline
  • Sare, piper

Modul de preparare:

Ciupercile se prăjesc în ulei la foc mic. După ce s-au prăjit pe ambele părţi, se adaugă sare, piper şi sucul de la o lămâie. Se lasă deoparte să se marineze, în timp ce pregătim celelalte ingrediente.

Căpăţâna de radicchio se spală bine, apoi, se desprind frunzele, una câte una. Cele exterioare fiind mai mari se rup pe lungime, cele de către miez se lasă întregi.

Se curăţa morcovul, după care se dă pe o răzătoare mică. Mărul se rade cu coajă cu tot. Ceapa verde se taie mărunt.

Adăugăm ingredientele preparate într-un bol de salată, iar peste ele punem puţin ulei de măsline (nu prea mult, pentru ca ciupercile au deja ulei), oţetul balsamic, sare şi piper.

Înainte de servire, punem salata la rece cam un sfert de oră.

Sper să vă placă reţeta şi s-o încercaţi.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură