Salata de varză roşie - delicioasă şi extrem de benefică organismului

Salată de varză roşie
Salată de varză roşie (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pentru doritorii de salate proaspete şi sănătoase vă recomandăm să încercaţi această minunată salată de varză roşie.

Prin bogăţia de vitamine şi minerale din frunze, varza roşie se detaşează net de alte legume cunoscute pentru efectele benefice asupra organismului. Prin comparaţie, nutriţioniştii au constatat că procentul de fier este de două ori mai mare decât în varza albă, procentul de vitamina A este de 10 ori mai mare iar vitamina C, atât de necesară sistemului imunitar este de 8 ori mai multă. Este de asemenea extrem de bogată în sulforafani, substanţe ale căror efecte miraculoase sunt bine cunoscute în prevenirea şi tratarea cancerului.

Vă prezentăm mai jos o reţetă delicioasă şi răcoritoare de varză roşie combinată cu măr, morcov şi portocală.

Ingrediente:

3 căni de varză roşie tăiată mărunt
1 linguriţă de cimbru
1 linguriţă sare
1 morcov ras
1 măr roşu ras
1 linguriţă de coajă de portocală
¼ cană de suc de portocale
2 linguri de oţet
2 linguri ulei de măsline
o ceapă verde tăiată în fâşii subţiri pe verticală

Modul de preparare:

Varza roşie se taie în fâşii cât mai subţiri, după care se amestecă cu sare şi cimbru şi se frământă uşor. Se scurge sucul lăsat de varză, apoi varza se pune în castronul în care se va asambla salata.

Morcovul se curăţă şi apoi se rade pe o răzătoare cu găuri mari, sau cuţite de mărime medie.

La fel se procedează şi cu mărul. Se îndepărtează mai întâi partea cotoroasă, apoi se rade. Pentru variaţie, puteţi tăia câteva felii de măr în bucăţele subţiri.

Frunzele de ceapă verde se taie în bucăţi de 5-6 cm, care apoi se taie din nou longitudinal în fâşii subţiri. Partea albă a cepei se toacă foarte mărunt.

Dresătura se prepară separat: se rade coaja de la o portocală, apoi se stoarce sucul. Într-un castronaş mic se amestecă împreună o linguriţă de coajă de portocale, ¼ cană de suc de portocale, 2 linguri de ulei, 2 linguri de oţet, ceapă tocată mărunt şi un praf se sare.

În castronul mare de salată se adaugă morcovul şi mărul ras, apoi se amestecă bine cu dresătura de salată preparată mai sus.

La sfârşit se ornează cu bucăţile de ceapă verde şi se serveşte cât e proaspătă.