Salubritate de două ori mai scumpă în Sectorul 2. PSD îşi încalcă promisiunile, acuză USR

Consilierii USR din cadrul Consiliului Local Sector 2 îi acuză pe social-democraţi că au dublat taxa de salubritate fără nicio justificare economică, aceasta după ce în campania electorală au promis eliminarea ei.
Tomberoane de gunoi.
Tomberoane de gunoi. (Andrew Redington / Getty Images)

După ce a câştigat Primăria Sectorului 2 promiţând taxă zero pentru salubritate, acum PSD nu numai că nu elimină taxa, ba chiar vrea s-o dubleze, acuză USR filiala Sector 2.

Potrivit consilierilor USR la Primăria Sector 2, taxa de salubritate va fi majorată la minim 12,84 lei fără TVA, iar valoarea recomandată de 14,86 lei fără TVA, cele două sume fiind aprobate de Consiliul Local al Sectorului 2 la iniţiativa primarului PSD.

Practic, consilierii locali PSD au votat dublarea taxei de salubritate deşi, în campanie, primarul PSD a promis taxă zero la gunoi.

În consecinţă, PSD e acelaşi peste tot: promite mai bine, face mai rău, transmite USR.

Consilierii USR din cadrul Consiliului Local Sector 2 mai semnalează că dublarea taxei nu are nicio justificare economică şi reamintesc că există sectoare în care taxa de gunoi este zero, iar cea mai mare valoare a taxei în sectoare este de 7,11 lei fără TVA.

Context

Contractul curent, cu Supercom S.A., pentru servicii de salubrizare şi deszăpezire în Sectorul 2, a fost semnat la data de 25 octombrie 1999 de către Primăria Municipiului Bucureşti, cu o valabilitate de 5 ani.

Prin decizia nr. 58 din 13 noiembrie 2009, Consiliul Concurenţei a solicitat organizarea unei licitaţii publice, în condiţiile în care, prin prelungirea contractului după 2004, societatea contractantă era avantajată şi, implicit, era împiedicată concurenţa şi încălcată legea în vigoare.

În consecinţă, a fost elaborat un studiu de oportunitate pentru a alege modalitatea de realizare a serviciului de salubritate: direct de către Primărie, Consiliu sau o societate deţinută integral de către Primăria Sectorului 2 sau delegat, prin intermediului unui operator de salubritate, desemnat prin licitaţie publică.

Prin studiul de oportunitate aprobat de către Consiliul Local al Sectorului 2, în pofida opoziţiei consilierilor locali USR, valoarea recomandată a taxei de salubritate este de 14,86 lei fără TVA, cu o valoare minimă de 12,84 lei fără TVA.

Soluţiile propuse de consilierii USR sector 2:

Consilierii USR sector 2, prin liderul de grup, Adrian Alexandru, au propus taxa zero de salubritate.

“Considerăm că dublarea taxei de salubritate afectează grav bugetul unei familii care locuieşte în Sectorul 2. Astfel, valoarea recomandată a taxei pentru o familie de trei persoane creşte la 53 lei, faţă de 25 lei cât este în prezent. Este regretabil că PSD, prin consilierii săi, promite în campanie taxă zero, însă dublează nejustificat taxa de salubritate. Niciun alt sector nu are o taxă mai mare de 7,11 lei, iar în celelalte oraşe mari taxa este semnificativ mai mică faţă de valoarea votată de PSD pentru Sectorul 2.”