Salvaţi Bucureştiul atacă în instanţă avizul de mediu pentru Mall-ul din gradina Palatului Ştirbei

Nicuşor Dan se pregăteşte să dea în judecată Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, după ce aceasta a avizat pe şest construcţia unui mall gigantic în gradina Palatului Ştirbei.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul (ASB) a formulat, vineri, către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti procedură prealabilă pentru contestarea deciziei de mediu emise pentru construcţia controversatului mall din spatele Palatului Ştirbei, situat în Calea Victoriei. Conform legii, această procedură precede cu 30 de zile acţiunea în instanţă.

Potrivit ASB, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a emis în şedinţa din 29 septembrie 2015, a cărei ordine de zi nu a fost cunoscută public, o decizie de mediu pentru proiectul imobiliar din spatele Palatului Ştirbei.

„Aşa cum am declarat încă din luna august, când Agenţia pentru Protecţia Mediului a amânat, la presiunea străzii, emiterea avizului de mediu, totul a fost o strategie de tergiversare. S-a aşteptat un moment favorabil, când agenda publică a fost alta, pentru a se emite pe sub masă acest aviz. Dar aceste practici trebuie să înceteze. Vom merge mai departe cu acţiunile noastre şi vom apela la toate instrumentele juridice pentru a pune capăt tentativelor acestor oameni de a servi grupurile de interese în detrimentul oraşului şi al cetăţenilor săi”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul şi al ASB, potrivit comunicatului remis Epoch Times.

Reamintim că la începutul lunii august, după o şedinţă cu uşile închise, la care accesul presei şi publicului nu a fost permis, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bucureşti a amânat luarea unei decizii cu privire la avizarea construirii unui complex multifuncţional gigantic în grădinile Palatului Ştirbei din Bucureşti. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici.

La momentul respectiv, Nicuşor Dan acuză că amânarea se datorează presiunii societăţii civile şi faptului că televiziunile şi presa s-au deplasat la faţa locului, însă este de aşteptat ca proiectul să fie avizat cât de curând, căci APM avizează "absolut toate proiectele."

"Nu am nicio speranţă la APM, APM va aviza acest proiect chiar dacă are 100 de etaje, căci ei avizează orice.", a declarat Nicuşor Dan, comentând amânarea deciziei pe care urma să o ia Comitetul Special Constituit de la Agenţia de Mediu cu privire la avizul de mediu pentru construirea unui mall în gradina Palatului Ştirbei din Bucureşti, susţinea Nicuşor Dan.

Proiectul imobiliar din spatele Palatului Ştirbei este ilegal din mai multe considerente, arată preşedintele ASB, respectiv: "încalcă regulamentul de urbanism al zonei protejate, nu prevede numărul minim de locuri de parcare şi nu are suprafaţa minimă de spaţiu verde. Totodată, acest proiect este nociv pentru traficul din Bucureşti, întrucât construirea a 30.000 metri pătraţi va sufoca traficul într-o zonă deja foarte aglomerată a capitalei. Nu în ultimul rând, construcţia acestui mall în imediata vecinătate a unui monument istoric reprezentativ al Bucureştiului, Palatul Ştirbei, construit în 1835, agresează inclusiv patrimoniul istoric al oraşului."

„Nu se va mira nimeni atunci când Direcţia Naţională Anticorupţie va descinde la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti. Este o instituţie profund coruptă, care nu a respins niciodată un proiect imobiliar inoportun. De altfel, numeroase acte emise de această agenţie au fost anulate de instanţă. Nu trebuie să uităm nici de ipocrizia fostului secretar de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu care a declarat public că „şefii de instituţii care vor să aprobe construirea celor două clădiri sunt duşi cu capul”, deşi el însuşi este semnatarul avizului dat de Ministerul Culturii în acest caz”, declarat Nicuşor Dan.

Proiectul mall-ului din gradina palatului Ştirbei

Reamintim că un investitor privat intenţionează să construiască în grădinile Palatului Ştirbei - clădire monument istoric - un complex multifuncţional cu o suprafaţă construită de peste 32.000 mp construiţi şi o înălţime dublă faţă de cea a Palatului. Complexul va include galerii comerciale, pe o suprafaţă de 12000 mp, centru de birouri şi locuinţe. Celor 34 de metri de clădire de la suprafaţă li se vor adăuga 4-5 niveluri de subsol.

Construit în anul 1835 de arhitectul Michel Sanjouand, pentru Barbu Dimitrie Ştirbei, palatul, o bijuterie arhitectonică, a fost naţionalizat în 1948. După 90, ansamblul arhitectonic a fost retrocedat, pentru că, în 2004 să intre în proprietatea lui Ovidiu Popescu, principal acţionar al Petrolimportexport, prin cumpărarea de la moştenitorii legali.

În 2008, anexele palatului, o mare casă de oaspeţi, han cu cramă la parter, anexa servitorilor, care era un monument istoric, cu un grajd semicircular unic în arhitectura Bucureştiului, au fost demolate în doar două zile, iar în etapa următoare se intenţionează ca în grădina de aproximativ 5000 mp a Palatului - una din puţinele oaze de verdeaţă din Bucureşti - să se ridice complexul multifuncţional.

Proiectul are avizul Ministerului Culturii şi pentru a deveni realitate mai are nevoie de avizul de mediu, amânat în şedinţa de joi, şi de avizul Ministerului Dezvoltării. Ulterior, direcţia de urbanism din primăria condusă de Oprescu va decide data la care proiectul va intra pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care va da, sau nu, undă verde proiectului.

Potrivit reprezentanţilor ONG-urilor, acest proiect este flagrant ilegal, clădirile ce urmează a fi construite depăşind de două ori şi jumătate densitatea de elemente construite permisă de lege şi fiind mult mai înalte decât permit reglementările în domeniu:

"Regulamentul de urbanism spune că o construcţie nouă nu poate să fie mai înaltă cu mai mult de 3 metri decât construcţia lângă care se aşează. Ori Palatul Ştirbei are 17 metri iar construcţia între 34 şi 40 de metri, funcţie de cum se schimbă proiectul cu care vin arhitecţii în primărie."

Mai mult, noile construcţii vor priva Bucureştiul, cea mai poluată capitală europeană, de 5000 de metri pătraţi de spaţiul verde, vor duce la creşterea traficului în zonă, cu poluarea, zgomotul şi aglomeraţia aferente.