Salvini curtează partidul spaniol Vox pentru o alianţă în Parlamentul European

Ministrul italian de interne Matteo Salvini
Ministrul italian de interne Matteo Salvini (Getty Images)

Matteo Salvini, lider al partidului Liga şi ministru de Interne al Italiei, a declarat că se aşteaptă să fie prieten cu Vox, un partid de extremă dreapta care, în urma alegerilor naţionale spaniole de acum câteva zile, va avea reprezentanţi în Parlamentul Spaniei şi, prin urmare, pe scena politică mainstream.

Vox a obţinut 10,26% dintre voturi în alegerile din 28 aprilie, devenind unul dintre partidele cu cel mai mare ritm de dezvoltare în Spania. Astfel, Vox va prelua 24 dintre cele 350 de locuri ale Congresului Deputaţilor, potrivit Express.co.uk.

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a câştigat cel mai mare număr de voturi, însă are doar 123 de locuri în parlament, lipsându-i 53 pentru a forma o majoritate.

Salvini a declarat: “Sper ca Vox să fie aliatul nostru în Europa pe care o construim”.

De asemenea, liderii Ligii au precizat că speră ca Vox să fie prezent la o demonstraţie organizată la Milano în 18 mai.

La acel eveniment se vor întâlni partide anti-UE, inclusiv partidul Libertate şi Democraţie Directă (SPD) din Republica Cehă şi partidul Adunarea Naţională din Franţa, cunoscut înainte ca Frontul Naţional, condus de Marine Le Pen.

Luni, în timpul unui interviu acordat pentru RTL, Salvini a susţinut că Vox este prieten, dar a clarificat că nu poate fi numit partid de dreapta.

“Da, ei ne sunt prieteni, însă suntem diferiţi. Italia este Italia”, a afirmat Salvini, adăugând că “există unii care consideră Vox ca fiind de extremă dreapta”. Totuşi, el a precizat că: “Vox merge dincolo de ideea de stânga şi dreapta, ei nu au fost niciodată în Parlament şi au idei diferite cu privire la Europa”.

Între timp, europarlamentara Mara Bizzotto din Liga a dat asigurări că Vox va fi cu siguranţă un aliat al Ligii în următorul Parlament European, după alegerile europene din 23 mai.

Recent, Salvini a cerut partidelor naţionaliste din Parlamentul European să îşi unească forţele pentru a forma o nouă alianţă.