Şaman siberian declarat nebun după un pelerinaj făcut să-l dea jos pe Vladimir Putin

Alexander Gabişev
Alexander Gabişev (Siberian Times)

Un şaman siberian care a traversat Rusia pe jos pentru a-l alunga pe preşedintele Vladimir Putin a fost declarat „nebun”, precizează avocatul său.

Şamanul Alexander Gabişev a fost arestat şi internat într-un spital de psihiatrie, după ce a fost reţinut pe o cale de acces în Rusia. Gabişev parcursese la momentul respectiv 3.000 de kilometri către Moscova.

Gabişev se confruntă acum cu acuzaţii de incitare la extremism în oraşul său natal Iakuţk. Dacă este găsit vinovat, ar putea primi pedeapsă cu închisoarea.

Specialişti în psihiatrie au hotărât în urma unor evaluări că Gabişev suferă de tulburări psihice, a declarat Olga Timofeieva, o avocată a şamanului şi afiliată la organizaţia Rusia Deschisă.

„Din punct de vedere al expertizei în ambulatoriu şi al lipsei de timp, este imposibil de a avea o concluzie corectă şi completă despre starea de sănătate a inculpatului”, a declarat Timofeieva, citată de Interfax.

Avocaţii lui Gabişev intenţionează să examineze sâmbătă rezultatele evaluării şi alte materiale de investigaţie cu anchetatorii Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi au spus că intenţionează să efectueze o evaluare psihiatrică independentă.

Gabişev şi-a început odiseea în martie, promiţând că va parcurge peste 8.000 de kilometri din republica natală Sakha, către Moscova pentru a-l alunga pe Putin, despre care şamanul crede că este un "demon".

Gabişev, care a prezis că va ajunge la Moscova în vara anului 2021, a fost reţinut pe 19 septembrie în apropierea oraşului Ulan-Ude, după ce arestarea suporterilor săi a generat proteste.