Şamanul care voia să-l exorcizeze pe Putin primeşte interdicţie de a părăsi oraşul

Alexei Gabişev
Alexei Gabişev (youtube, printscreen)

Rusia a interzis miercuri unui şaman să părăsească oraşul natal siberian, după ce a fost reţinut în timpul unei a doua încercări de a călători la Moscova pentru ceea ce a numit el "o misiune de exorcizare" a preşedintelui Vladimir Putin în Kremlin.

Alexander Gabişev a devenit o curiozitate mediatică atunci când, în luma martie, a pornit într-o călătorie de peste 8.000 de kilometri până la Moscova, pentru a-l alunga pe liderul Rusiei de la Kremlin. Gabişev l-a descris pe Vladimir Putin ca pe un demon.

Călătoria a fost oprită după ce poliţia l-a reţinut pe o şosea din estul Siberiei pentru o infracţiune nespecificată.

Amnesty Internaţional a condamnat arestarea, iar activiştii pentru drepturile omului au declarat că Gabişev a fost cercetat pentru presupus extremism şi băgat într-un azil psihiatric, unde medicii au ajuns la concluzia că este nebun.

Ei au spus că Gabişev „ar trebui să fie liber să-şi exprime opiniile politice şi să-şi exercite religia la fel ca oricine altcineva” şi că detenţia sa este „grotescă”.

Gabişev a anunţat duminică că va porni într-o nouă călătorie spre Moscova, dar şi această nouă tentativă a fost brusc oprită , marţi, când a fost din nou reţinut de poliţie şi dus înapoi în oraşul natal Iakuţk.

Miercuri, autorităţile i-au ordonat să rămână în oraş pe perioada în care cazul său este cercetat, a declarat avocata sa, Olga Timofeieva.

O instanţă din oraş l-a amendat, de asemenea, pe Gabişev şi pe doi adepţi ai săi cu 1.000 de ruble (16 USD) pentru că nu au cooperat cu poliţia atunci când au fost reţinuţi, a afirmat aceasta.