Sancţiuni împotriva Rusiei: Anturajul lui Putin se divizează (BND)

Kremlin
Kremlin (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

O confruntare acerbă se duce în aceste zile între adepţii liniei dure de la Kremlin şi reprezentanţii cercurilor economice pentru influenţarea preşedintelui rus Vladimir Putin, susţine Serviciul federal de informaţii german (BND), conform Der Spiegel, citat de agenţia de presă ucraineană Delo.

O informare în această privinţă a fost făcută de directorul BND, Gerhard Schindler, la o recentă reuniune a Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag (camera inferioară a parlamentului german). Puţin mai târziu, Schindler a înştiinţat şi biroul cancelarului german Angela Merkel în legătură cu aceste informaţii.

La începutul crizei din Ucraina, serviciile secrete occidentale aveau îndoieli asupra posibilităţii ca blocul politic din jurul lui Vladimir Putin să se spargă. În prezent, BND estimează că în curând o serie de oligarhi ruşi, vizaţi de sancţiunile UE, ar putea formula obiecţii de ordin politic şi economic, încercând să tempereze acţiunile lui Putin în privinţa Ucrainei.

Într-o declaraţie pentru Der Spiegel, vicecancelarul german Sigmar Gabriel, ministru al economiei, a subliniat sâmbătă că trebuie vizaţi înainte de toate oligarhii. 'Noi trebuie să ajungem la asta săptămâna viitoare', a insistat el.'Trebuie să le îngheţăm conturile bancare în capitalele europene şi să le retragem autorizaţia de a călători', a spus ministrul german al economiei, potrivit căruia 'politica rusă stă pe umerii oligarhilor'.

UE a adăugat sâmbătă pe lista celor supuşi sancţiunilor 15 personalităţi ruse şi din rândul liderilor separatişti din estul Ucrainei, printre aceştia figurând directorul Serviciului Federal rus de Securitate (FSB, fost KGB) Aleksandr Bortnikov şi şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR), Mihail Fradkov.

Potrivit AFP, Comisia Europeană a anunţat vineri că UE este pregătită să aplice sancţiuni economice împotriva Rusiei pentru implicarea sa în criza din Ucraina. Acestea vor fi sancţiuni economice de anvergură, referitoare la accesul la pieţele financiare, vânzările de arme, tehnologiile sensibile în domeniul energiei şi articole cu dublă utilizare - militară şi civilă.

Cei mai bogaţi oameni din Rusia sunt nemulţumiţi de faptul că politica preşedintelui Vladimir Putin faţă de Ucraina a dus la sancţiuni internaţionale care le diminuează averile, dar nu îşi exprimă public frustrarea, de teama represaliilor.

'Dacă Putin nu va încerca să pună capăt războiului din Ucraina ( în contextul catastrofei aeriene din 17 iulie din estul Ucrainei), el riscă să devină un paria internaţional, la fel ca preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko (pe care SUA l-au numit ultimul dictator al Europei)', a declarat recent pentru Bloomberg, sub rezerva anonimatului, un miliardar rus.

'Ceea ce se întâmplă este rău pentru afaceri şi este rău pentru Rusia', a spus el, indicând că oamenii de afaceri ruşi au pierdut miliarde de dolari din cauza crizei din Ucraina.

Poziţiile SUA şi UE privind criza ucraineană se apropie, iar această apropiere nelinişteşte Moscova. Retorica pe ambele maluri ale Atlanticului sună tot mai puţin diplomatic, iar toate acestea limitează spaţiul de manevră al Rusiei, remarcă presa moscovită de luni.

'Putin credea că va fi capabil să provoace o sciziune între poziţiile politice ale SUA şi UE, deoarece UE este mult mai dependentă de Rusia din punct de vedere economic decât Statele Unite. I se părea că în curând va putea începe negocieri cu Occidentul, în special cu Washingtonul. Catastrofa aeriană (din 17 iulie) i-a spulberat toate aceste planuri', a comentat expertul rus Stanislav Belkovski, într-o intervenţie la postul de radio Eho Moskvî.