Sârbii continuă protestele împotriva lui Vucic. Cer încetarea atacurilor asupra jurnaliştilor şi activiştilor

Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei
Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei (Florin Chirila/Epoch Times)

Mii de persoane au mărşăluit în Belgrad, în ciuda frigului şi a zăpezii, pentru a protesta împotriva preşedintelui sârb Aleksandar Vucic şi a cere încetarea atacurilor împotriva jurnaliştilor şi a reprezentanţilor opoziţiei, potrivit RFE/RL.

Aproximativ 15.000 de manifestanţi au suflat în vuvuzele, au scandat “Vucic, hoţul” şi au afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum “Opriţi trădarea. Apăraţi Constituţia şi susţineţi poporul”.

Protestul anti-guvernamental de sâmbătă este cel de-al cincilea în tot atâtea săptămâni.

Agenţia de ştiri Beta a precizat că proteste mai mici au avut loc şi în alte zone ale ţării, inclusiv în oraşul sudic Kragujeva şi oraşul nordic Novi Sad.

Protestele au fost declanşate în luna decembrie, când un grup de infractori l-au bătut pe politicianul din opoziţie Borko Stefanovic.

Partidele şi organizaţiile din opoziţie l-au acuzat pe Vucic că este autocrat, iar partidul de guvernament (Partidul Progresiv Sârb, PPS) este marcat de corupţie. Vucic a negat acuzaţiile.

Oficial, preşedintele Serbiei are în mare parte un rol ceremonial, însă partidul lui Vucic a dominat Parlamentul ţării începând cu 2012.

Vucic a fost ales pentru un mandat de cinci ani în 2017 după ce a deţinut funcţia de premier. Fost naţionalist, Vucic ghidează acum Serbia spre aderarea la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, spre menţinerea relaţiilor cu aliatul său tradiţional Rusia şi dezvoltarea relaţiilor cu China.

Vucic a susţinut că nu va ceda în faţa cererilor opoziţiei pentru reforma electorală şi libertăţi mai mari ale mass mediei, indiferent de numărul manifestanţilor care ies pe străzi, deşi a sugerat că ar putea cere alegeri anticipate pentru a demonstra puterea partidului său.

Potrivit unui sondaj realizat în octombrie 2018 de către agenţia de monitorizare a alegerilor CESID, partidul lui Vucic se bucură de un suport de 53,3%, cu mult în faţa celorlalte partide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe