Satelit ESA confirmă dispariţia lacului Poopò, al doilea ca mărime din Bolivia


Trei imagini ale lacului Poopò din Bolivia, capturate de ESA
Trei imagini ale lacului Poopò din Bolivia, capturate de ESA (Captură web)

Mini-satelitul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Proba-V, responsabil cu monitorizarea zilnică a suprafeţei Pământului, a dezvăluit dispariţia celui de al doilea lac ca mărime din Bolivia. ESA confirmă astfel evaporarea completă a lacului Poopò.

Cele trei imagini ale satelitului Proba-V, care însoţesc acest articol, au fost luate la 27 aprilie 2014, 20 iulie 2015 şi respectiv 22 ianuarie 2016. Lacul sărat Poopò ocupa o depresiune în Cordillera del Altiplano şi acoperea o suprafaţă de 3.000 de kilometri pătraţi.

Adâncimea medie de numai trei metri a lacului, situat într-un mediu arid muntos, a determinat ca acesta să fie foarte sensibil la fluctuaţiile climatice.

Evaporarea oficială a fost declarată în luna decembrie, relatează situl web elpais.com. Deşi nu este pentru prima dată când lacul Poopò se evaporă (ultima dată a fost în 1994), există temeri că de această dată va dura mai mulţi ani pentru a se umple, dacă se va mai umple vreodată.

Între timp, pescarii locali şi-au pierdut mijloacele de trai iar ecosistemul lacului arată foarte vulnerabil. Lacul Poopò este recunoscut ca o zonă umedă conservată în conformitate cu Convenţia internaţională Ramsar. Evaporarea a fost legată de mai multe cauze, inclusiv de extracţia surselor de apă din lac folosite pentru minerit şi agricultură, seceta constantă cauzată de încălzirea Oceanului Pacific, fenomenul climatic El Nino şi schimbările climatice.

Proba-V, lansat pe 07 mai 2013 este un mini-satelit de la ESA şi joacă un rol important la scară globală: cartografiază terenurile şi creşterea vegetaţiei pe întreaga planetă, la fiecare două zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură