Saudiţii interceptează deasupra Riadului rachete lansate din Yemen

Rebeli Houthi în capitala yemenită Sana'a, 4 decembrie 2017.
Rebeli Houthi în capitala yemenită Sana'a, 4 decembrie 2017. (Mohammed Huwais/AFP/Getty Images)

Arabia Saudită a anunţat că sistemele sale de apărare au interceptat trei rachete, aparent lansate din Yemen, deasupra Riadului.

Postul saudit de televiziune Al-Arabiya a citat miercuri oficiali din cadrul forţei de apărare aeriană afirmând că cele trei explozii puternice auzite în oraş în cursul zilei au avut legătură cu interceptarea rachetelor.

Rebelii yemeniţi Houthi au afirmat că rachetele au vizat clădirea Ministerului Apărării din Riad, a precizat Yemeni TV.

Rapoarte anterioare ale Riadului au susţinut că trei explozii puternice au putut fi auzite în oraş, fără ca guvernul să ofere detalii imediat privind locul exploziilor şi ce anume le-a provocat.

Martorii au declarat că au auzit exploziile şi au văzut trei nori separaţi de fum plutind deasupra oraşului.

Arabia Saudită este implicată într-un război devastator împotriva Yemenului începând cu martie 2015.

Rebelii Houthi au atacat anterior, în mai multe rânduri, poziţii militare şi non-civile în Arabia Saudită ca răspuns la bombardamentele lansate aproape zilnic de saudiţi în Yemen.

Este a patra oară în cinci luni când rebelii au lansat rachete asupra capitalei saudite, acesta fiind un semn că sunt capabili să lovească ţinte situate adânc în teritoriul Arabiei Saudite.

Un alt raport publicat miercuri de Al-Arabiya a menţionat că forţele de apărare aeriană saudite au interceptat o altă rachetă yemenită care se îndrepta spre teritoriul sudic Jizan.

De asemenea, o declaraţie făcută de armata saudită a precizat că o altă rachetă lansată din Yemen a fost interceptată deasupra teritoriului Najran, în sudul Arabiei Saudite. Aparent, racheta a urmărit să lovească o unitate de distribuţie în oraşul Najran ce aparţine gigantului petrolier de stat Saudit Aramco, potrivit postului de televiziune Al-Masirah, condus de rebelii Houthi.