Saudiţii vor permite Israelului să treacă prin spaţiul lor aerian ca să bombardeze instalaţiile nucleare iraniene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Lior Mizrahi / Getty Images)

Arabia Saudită a anunţat Israelul că este pregătită să permită avioanelor de luptă israeliene să zboare deasupra teritoriului saudit pentru a bombarda instalaţiile nucleare din Iran, dacă se va dovedi că este necesar acest lucru, relatează postul de televiziune israelian Channel 2.

Channel 2 a citat un oficial european de la Bruxelles, bun cunoscător al acestor probleme, care a afirmat că “autorităţile saudite se coordonează pe deplin cu Israelul în toate problemele legate de Iran”.

Statul evreu şi regatul saudit, locul celor mai sacre altare din Islam, împărtăşesc o îngrijorare strategică cu privire la dorinţa Iranului de a-şi creşte influenţa în regiune şi cu privire la posibilitatea ca Teheranul să producă arme nucleare. Temerile israelienilor sunt concentrate pe ameninţările lansate de liderii iranieni că vor şterge Israelul de pe harta lumii. Arabia Saudită, a cărei religie de stat este Islamul sunit, vede Iranul ca un oponent şiit agresiv. Ambele state nu doresc ca Iranul să achiziţioneze arme nucleare, conform Washington Free Beacon.

Conform raportului difuzat de Channel 2, Israelul şi Arabia Saudită fac schimb de informaţii cu privire la programul nuclear iranian şi sunt îngrijorate în legătură cu concesiile pe care le va face Occidentul în cadrul unui acord cuprinzător pe care urmăreşte să îl încheie cu Iranul în chestiunea nucleară. Deşi se presupune că un astfel de acord va diminua posibilitatea ca Iranul să producă o bombă în viitorul apropiat, atât Ierusalimul cât şi Riadul se opun posibilităţii ca Iranul să păstreze o infrastructură nucleară ce poate fi activată într-o perioadă scurtă de timp.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va susţine săptămâna viitoare un discurs pe această temă în cadrul unei sesiuni comune a Congresului SUA, invitaţia fiind lansată de speakerul Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, fără consultarea Casei Albe. Atât liderii democraţi cât şi administraţia Obama s-au arătat nemulţumiţi de acest discurs şi de modalitatea prin care s-a stabilit susţinerea sa în Congresul american.

Conform Channel 2, saudiţii au cerut Israelului să realizeze un oarecare progres în chestiunea palestiniană pentru ca legăturile şi cooperarea dintre cele două ţări să fie mult mai acceptabilă în lumea musulmană. Nu a existat nicio reacţie israeliană la acel raport.

Dacă zboară deasupra teritoriului saudit, avioanele israeliene vor fi scutite de un detur semnificativ şi costisitor în jurul Golfului Persic, având astfel mai mult timp pentru a se concentra pe misiune şi ţintele lor.

Avioanele de luptă israeliene au zburat deasupra teritoriului saudit cel puţin o dată, când au bombardat şi distrus reactorul nuclear al Irakului în 1981. Cele opt avioane implicate au zburat foarte aproape de nivelul deşertului pentru a evita radarul saudit. Nu a existat nicio încercare de a le intercepta, mai susţine Washington Free Beacon.

În noiembrie 2013, publicaţia londoneză Sunday Times a raportat că Israelul şi Arabia Saudită discutau în secret despre o cooperare în scopul lansării unui atac aerian israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene, dacă discuţiile de la Geneva nu reuşesc să oprească programul nuclear al Teheranului. Pe lângă deschiderea spaţiului său aerian pentru avioanele israeliene, conform raportului, Riadul a susţinut că este dispus să permită Israelului să îi folosească teritoriul, sau spaţiul aerian, pentru trecerea dronelor, elicopterelor de salvare şi a avioanelor pentru realimentare. “După ce se va semna acordul la Geneva”, a declarat la acea vreme o sursă anonimă citată de Times, “opţiunea militară va fi discutată din nou. Saudiţii sunt furioşi şi doresc să ofere Israelului întregul ajutor de care are nevoie.”

Între timp, Khalifa Haftar, un general în armata libiană, care este văzut de mulţi în Libia ca o piedică puternică împotriva miliţiilor islamiste din acea ţară, plănuieşte să se întâlnească cu oficialii israelieni în capitala iordaniană Amman, conform publicaţiei londoneze de limbă arabă Al-Quds Al-Arabi. În plus, preşedintele Parlamentului libian a propus numirea lui Haftar în funcţia de comandant suprem al armatei ţării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.