Savanţi de la NASA uimiţi de un iceberg perfect dreptunghiular, lat de 1,6 km

Iceberg bizar descoperit de NASA
Iceberg bizar descoperit de NASA (NASA)

NASA a făcut o descoperire remarcabilă în Antarctica. Şi anume, un iceberg dreptunghiular lat 1,6 km, ale cărui colţuri au unghiuri perfecte de 90 de grade. Icebergul uimitor a fost zărit plutind săptămâna trecută în Marea Weddell de către oameni de ştiinţă aflat într-un avion de cercetare al NASA.

Agenţia spaţială americană a afirmat că unghiurile ascuţite ale obiectului şi suprafaţa plană au sugerat că acesta s-a desprins recent din banchiza Larsen C.

Se estimează că icebergul are o lăţime de 1,6 km, potrivit Express.co.uk.

Totuşi, adevărata sa mărime s-ar putea să nu fie niciodată cunoscută, din moment ce doar 10% din masa sa totală apare deasupra apei.

Icebergul descoperit este cunoscut ca fiind un “iceberg tabular”, care poate fi recunoscut imediat datorită marginilor sale tăiate impecabil, ca şi cum s-ar fi folosit un cuţit.

Marginile perfecte sunt formate prin desprinderea de banchizele de gheaţă cu precizie, dar rareori rămân în acea stare mult timp.

Într-un interviu cu Live Science, Kelly Brunt, glaciolog la Universitatea din Maryland şi la NASA, a mărturisit că a rămas uimită de descoperirea “neobişnuită”.

Aceasta a a afirmat: “Avem două tipuri de iceberguri. Avem tipul pe care toată lumea şi-l poate imagina, cel care a scufundat Titanicul, care arată ca nişte prisme sau triunghiuri la suprafaţă, şi ştiţi că ele au o parte enormă sub apă.

“Şi apoi aveţi ceea ce sunt numite iceberguri tabulare.

“Ceea ce îl face pe acesta să fie un pic neobişnuit este faptul că el arată aproape ca un pătrat”.

Nu este prima dată când din banchiza Larsen C s-a desprins un iceberg masiv.

În vara anului trecut, a fost dislocat un iceberg cunoscut sub numele de A-68 şi a avut o suprafaţă de peste 3.200 km.

Noua descoperire este parte a Operaţiunii IceBridge, cea mai mare operaţiune de monitorizare aeriană a gheţii planetei, care se desfăşoară în zona Groenlandei şi în Antarctica.

Prin această operaţiune se doreşte întocmirea unei hărţi tridimensionale a gheţii la ambele poluri.