Scandal la Măgurele. Şeful Departamentului de Fizică Nucleară, concediat după un conflict la scenă deschisă cu conducerea

Livius Trache, fizician nuclearist, fost şef al Departamentului de Fizică Nucleară de la Institutul Magurele.
Livius Trache, fizician nuclearist, fost şef al Departamentului de Fizică Nucleară de la Institutul Magurele. (Youtube - screenshot)

Livius Trache, şeful Departamentului de Fizică Nucleară, unul dintre cei mai importanţi cercetători de la Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele, a fost concediat vineri, informează Hotnews.ro. Motivul concedierii: ”Faptul că ar fi transmis informaţii neadevărate, nesusţinute cu probe, prezentând distorsionat realitatea, fiind indusă în rândul comunităţii ştiinţifice internaţionale, ideea ‘lipsei de atmosferă ştiinţifică’ la ELI-NP”.

Trache este acuzat totodată de faptul că ”fără niciun argument în susţinere, a negat dreptul legal al angajatorului de reorganizare a activităţii institutului, de a efectua verificări şi controale, ori cercetări disciplinare; prin trimiterile cu caracter tendenţios pe care le-a făcut prin raportare la regimul comunist, a asociat acestor prerogative legale un caracter arbitrar şi abuziv”.

Potrivit sursei citate, mai mulţi cercetători susţin că se tem acum pentru viitorul lor în cadrul instituţiei.

Coincidenţă sau nu, fapt este că în aceeaşi zi de vineri, a apărut o scrisoare din partea a 100 de angajaţi din Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH) care declară că susţin ”conducerea vizionară şi fermă” a actualului director Nicolae Zamfir. Deşi scrisoarea e numită ”a cercetătorilor”, majoritatea semnatarilor sunt economişti, ingineri, studenţi la doctorat, inclusiv şeful pazei. Mai mult, scrisoarea pare a fi datată 26 mai şi scoasă acum de la naftalină.

”Ca urmare a mesajelor denigratoare la adresa Centrului de Cercetare ELI-NP şi a Conducerii sale, apărute de curând într-o parte a mass-media din România, subsemnaţii, cercetători la Centrul ELI-NP, protestăm împotriva acestor tentative de a ne discredita şi ne afirmăm prin prezenta scrisoare sprijinul pentru conducerea ELI-NP şi în mod special sprijinul ferm pentru Directorul proiectului, Academician N.V. Zamfir”, se arată în documentul cu pricina.

Important de menţionat că, luni, 27 iulie, redacţia Newsweek a anunţat că a fost dată în judecată de conducerea IFIN-HH pentru că a publicat un comunicat critic la adresa directorului Zamfir, al sindicatului Hermes. Ce cere conducerea IFIN:

„Emiterea unei ordonanţe preşedenţiale, fără citarea părţilor şi fără trecerea vreunui termen prin care vă solicităm să dispuneţi: Obligaţia pârâţilor la încetarea temporară a publicării şi a oricărei utilizări publice pe site-urile proprii, prin orice mijloc de comunicare publică deţinut/operat de pârâţi, prin orice mijloc de presă, prin Internet, prin orice website, inclusiv prin aplicaţii pentru telefoane mobile şi reţele sociale, a articolelor şi interviurilor ce fac obiectul prezentei cauze conţinând afirmaţii defăimătoare de natură a încălca drepturile personale nepatrimoniale aparţinând Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN - NH)”.

Tot luni, Tribunalul Bucureşti a anulat o decizie a IFIN-HH prin care fusese destituit un cercetător, Tiberiu Sava, din funcţia de şef adjunct de Departament.

Articolul complet aici