Criminalişti FBI au depus mărturii incorecte timp de aproape trei decenii

Sediul FBI din Washington.
Sediul FBI din Washington. (en.wikipedia.org)

Departamentul american al Justiţiei şi FBI-ul au recunoscut oficial că majoritatea experţilor unei unităţi FBI de analizare a probelor criminalistice au depus mărturii incorecte în aproape toate cazurile în care au prezentat dovezi împotriva multor infractori, într-o perioadă de peste două decenii înainte de 2000, susţine ziarul american Washington Post.

Din cei 28 de experţi ai Laboratorului FBI de analize microscopice, 26 au exagerat conformitatea probelor de păr în moduri care au favorizat procurorii în 95% dintre cele 268 de procese evaluate până acum, conform Asociaţiei Naţionale a Avocaţilor Apărării (NACDL), arată Mediafax.

Cazurile evaluate până acum includ şi cazurile a 32 de condamnaţi la moarte, din care 14 au fost deja executaţi sau au murit în închisoare, a declarat NACDL, care a încheiat o înţelegere cu guvernul pentru a publica rezultatele după evaluarea primelor 200 de condamnări.

Erorile făcute de FBI nu demonstrează faptul că nu au existat alte dovezi privind vinovăţia infractorilor. Dar acuzaţii şi procurorii de stat şi federali din 46 de state şi din Washington sunt anunţaţi să analizeze şi să determine dacă există motive pentru apeluri, arată Washington Post.

Patru acuzaţi au fost deja exoneraţi.

Într-o declaraţie, FBI-ul şi Departamentul Justiţiei au promis că vor pune la dispoziţie resursele necesare pentru a aborda toate cazurile, adăugând că “doresc să se asigure că acuzaţii afectaţi sunt anunţaţi în legătură cu erorile comise din trecut şi că justiţia este aplicată în fiecare caz. Departamentul şi FBI-ul vor asigura în viitor acurateţea mărturiilor probelor de păr, precum şi utilizarea tuturorinformaţiilor din medicina medico-legală.”

“Utilizarea timp de trei decenii de către FBI a mostrelor microscopice de păr pentru inculparea infractorilor este un dezastru complet”, a declarat Peter Neufeld, cofondator al Institutului Innocence Project, care a participat la activităţile de verificare a dosarelor.

“Este necesară o investigaţie completă care să arate de ce FBI, conducerile statelor americane care foloseau expertiza laboratorului FBI şi instanţele judiciare au permis aşa ceva şi de ce aceste practici nu au fost oprite mai devreme”, a adăugat Neufeld.

FBI-ul aşteaptă să se finalizeze toate anchetele pentru a putea analiza cauzele, dar a recunoscut că experţii care au analizat mostrele de păr nu au beneficiat până în 2012 de standarde scrise care să definească, din perspectivă ştiinţifică, modalităţile corespunzătoare şi eronate pentru explicarea rezultatelor lor în sala de tribunal. Biroul se aşteaptă ca în acest an să se finalizeze standarde similare în cazul depunerilor de mărturii şi a rapoartelor de laborator pentru 19 discipline medico-legale.

Autorităţile federale au lansat o investigaţie în 2012 după ce Washington Post a raportat că o serie de greşeli comise în privinţa conformităţii probelor de păr ar putea să fi dus la condamnarea a sute de persoane potenţial nevinovate începând cu anii 1970 – fiind vorba în special de cazuri de omor, violuri şi alte crime violente.

În plus, autorităţile federale oferă realizarea de noi teste de ADN pentru cazurile în care s-au comis erori, dacă judecătorul sau procurorul cer acest lucru, şi sunt de acord să renunţe la obiecţiile procedurale pentru apelurile înregistrate în cazurile federale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe